Image Alt

Седам дана одличног роштиља и добили смо најбољег мајстора

Седам дана одличног роштиља и добили смо најбољег мајстора

ЗАСЛУЖЕНО У ВРХУ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ СРБИЈЕ: После седам дана доброг роштиљања и забаве у Лесковцу завршен гастрономски фестивалДа нема разлога за бригу око тога да ће специјалитети од лесковачког роштиљ меса задржати исти мирис и укус којим деценијама без речи остављају и најизбирљивије гурмане на овогодишњој 33. „Роштиљијади“ потврдио је и млади Лесковчанин Огњен Ивановић. Он је направио највећу пљескавицу „из руку“ тешку 5,4 килограма, 850 грама тежу у односу на досадашњи рекорд, док је на такмичењу мајстора роштиља, где су апсолутну доминацију задржале роштиљџије из Лесковца, освојио прво место у припреми ћевапа.
Да младих кулинарских нада има и широм региона показало је такмичење ученика средњих угоститељских школа на којем су, у конкуренцији седам образовних установа из Србије, Северне Македоније и Бугарске, свеукупну победу однели Павле Павловић и Кристина Николић из Туристичке школе у Чајетини.

фото: ТОЛ

Најбољи у припреми ћевапа били су ђаци из Ћустендила, док су у категорији пљескавица победили Ана Спасојевић и Урош Гргић из Београда. Свеукупни победници из Чајетине победили су у надметању за најбољу иновацију у којој су прво место поделили са Милошем Васевим и Лазаром Ерићем из Врњачке Бање.

„Роштиљијада“ је најзначајнија туристичка манифестација у граду на Ветерници, једна од три највећих у Србији, која редовно окупља велики број посетилаца из земље и иностранства. Финале овог фестивала је увек највеселије и по правилу најпосећеније. Минулог викенда Лесковцем су, судећи по регистарским таблицама аутомобила, шетали гости из свих земаља региона и великог броја градова Србије: од Суботице и Сомбора, преко Краљева, Ваљева, Београда и Трстеника до комшија из Прокупља, Ниша, Пирота и Врања. Међу гостима из иностранства највише је држављана Северне Македоније, Бугарске и Словеније.

фото: ТОЛ

Са пријатељима долазим на овај фестивал од 2010. године. Не пропуштам ни једну „Роштиљијаду“. Људи су дивни. Храна преукусна. Загарантован провод. Стекао сам овде пријатеље, па чак и пословне партнере – казао нам је један господин из Марибора коме, судећи по празним флашама вина на столу, ни малигани не могу ништа.

Весело друштво затекли смо у једној од препуних лесковачких кафана на путу до центра града где је формиран чувени „Лесковачки воз“ који чине штандови са скарама. На њима цврче специјалитети од лесковачког роштиљ меса спремљеног по рецептури која се није мењала деценијама.

фото: ТОЛ

– Пусти брате, не знам где нам је глава. Како је било, било је. Сада има посла. Мора да се ради – кратко је прокоментарисао један од мајстора који је навикао на врелину са роштиља, али не и на то да се и сам на пржи на врелом асфалту.

Изузетно топло време није сметало туристима да шетају популарном „роштиљском променадом“ где је било нанизано више од 20 штандова са традиционалним специјалитетима. Трговало се у околним радњама, веселило у импровизованим кафанама у центру града, играло и певало до зоре. Један од „весељака“ је свима поручио да „пусте бригу на весеље“, док је певачицу китио домаћим и по неком од европских новчаница.

„Роштиљијада“ се не може замислити без припреме највеће пљескавице на свету. Ова ће остати упамћена по томе што је рекорд померен за чак 12,8 килограма роштиљ меса. Познате лесковачке роштиљџије Предраг Лазаревић и Љубиша Ђорђевић су се седми пут заредом уписали у анале ове манифестације. Обликовали су и испекли пљескавицу тешку 80 килограма.

ОДЛИЧНА ЗАБАВА

„Роштиљијаду“ је својим спектакуларним концертом отворио Жељко Самарџић. За добру забаву, на добро посећеним концертима, били су задужени и: „Бајага и инструктори“, „Тропико бенд“, Петар Грашо, „Ју група“, Снежана Ђуришић и Драган Којић Кеба, док су манифестацију затворили одабрани извођачи са овогодишњег „Нишвила“.

Аутор: И. МИТИЋ

фото: ТОЛ

Извор:

https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1274358/zasluzeno-vrhu-turisticke-ponude-srbije-posle-sedam-dana-dobrog-rostiljanja-zabave-leskovcu-zavrsen-gastronomski-festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish