Image Alt

ИЗЛОЖБА ТРОФЕЈА ЛОВНЕ ФАУНЕ СРБИЈЕ

ИЗЛОЖБА ТРОФЕЈА ЛОВНЕ ФАУНЕ СРБИЈЕ

У Ловишту Каћка шума отворена је дводневна смотра трофеја обичног јелена у склопу изложбе TROPHY SHOW . Манифестација је настала у сарадњи ЈП Војводинашуме, Ловачког савеза Војводине и Новосадског сајма. Намењена је пре свега ловцима, симпатизерима, али и свим радозналцима.

– Данас можете видети 181 трофеј обичног јелена, од тога је 21 златни трофеј, 58 је сребрних, 54 бронзаних и више их је од 40 до медаље, рекао је Роланд Кокаи директор ЈП Војводинашуме. – Пошто се не одржава традиционални “Лорист” сматрали смо да је неопходно да и на овај начин покажемо да постоји друштвена потреба за грађанским ловством, посебно ако узмемо у обзир да је у Србији 80.000 хиљада ловаца, од тога 20.000 у Војводини. Ловци раде и један озбиљан посао, ако то раде етички, а верујем да већина то и чини на такав начин. Ми ловци негујемо и чувамо природу, нагласио је Кокаи. Сматрам да и у наредним годинама има смисла да сличан догађај организујемо као увертиру будућим “Лористима”, рекао је Кокаи и додао – Ми смо напунили крајем прошле године 20 година постојања. Кроз монографију ”Двадесет година пословања ЈП Војводинашуме” покушали смо да представимо и илуструјемо историју и све оно што се дешавало у Војводинашумама тих година. Ако узмемо у обзир да је пре 256 година почело планско и одрживо газдовање шумама на овим просторима у Срему, а пре 210 година пошумљавање Делиблатске пешчаре и да је пре 150 година Бечки двор Обедску бару прогласио за специјални резерват природе, а то је други специјални резерват проглашен на кугли земаљској, после Јелоустона у Сједињеним америчким државама, онда треба да будемо обазриви и опрезни у нашем свакодневном деловању и да сачувамо и традицију коју нам прошлост намеће, истакао је Кокаи.
Кокаи је говорио и о шумарству, запосленима у предузећу, као и развоју и будућности. – Тренутно имамо пројекте за више од четири милиона евра који су у реализацији, а подржава их Европска унија. Предали смо 13 пројеката о прекограничним програмима са Мађарском, Румунијом, Хрватском и Лифе програма преко 11 милиона евра. Биће то значајан финансијски ресурс којим ћемо моћи у наредне три, четири године да остваримо даљи развој, рекао је између осталог Кокаи.

Извршни директор за шумарство, екологију и развој др Марко Маринковић, главни и одговорни уредник монографије је истакао да је она лепа ретроспектива у којој је на структуриран начин приказана сва сложеност посла који обављају, према врсти посла, а то наравно одсликава и секторе и организациону форму предузећа. – -Кроз монографију можемо да се вратимо у прошлост и да видимо шта је оно што смо наследили и која је визија за будућност, додао је Маринковић.

Партнер у организацији Изложбе трофеја ловне фауне Србије је и Ловачки савез Војводине који ће 10. децембра прославити 101 рођендан. – На репрезентативан начин овде се представља богатство ловне фауне Војводине и Републике Србије. Ово је резултат одговорног рада и приступа заштити природе и дивљачи, рекао је председник Ловачког Савеза Војводине Жељко Сушец. – Ловачки савез Војводине као кровна организација ловства у Војводини подржава овакве манисфестације. Верујем да ће ово прећи у традицију и да ће се одржавати сваке године, а надам се да ћемо следеће године уживати у још већем броју трофеја јаче трофејне вредности, додао је Сушец.

Изузетна сарадња Новосадског сајма, најстарије сајамске куће на овим просторима, која је ове године обележила век постојања и ЈП Војводинашуме је овом манифестацијом настављена и оснажена. -У том веку више од 20 година сарађујемо са ЈП Војводинашуме и сваке године та сарадња даје квалитет више. Лепо је рећи да у години у којој обележавамо 100 година покрећемо нови пројекат. Изложба је идеја Војводинашума коју смо оберучке прихватили, рекао је Борис Надлукач, извршни директор за сајамску делатност Новосадског сајма. – Оно што ће обележити ову манифестацију су свакако едукативне трибине комерцијални садржаји и они окренути широкој публици. Верујемо да ће то бити прави мамац за љубитеље ловства и природе, као и да је ово само први корак и да ће наредни TROPHY SHOW и они после њега бити још богатији, нагласио је Надлукач.

Смотра и приказ трофеја кроз изложбену поставку одређене ловне врсте на оваквим специјализованим манифестацијама је у државама средње и западне Европе са развијеним ловством и ловном привредом уобичајен начин промоције и популаризације грађанског ловства. Такође се, кроз представљање и промоцију опреме за лов, учешће ловачких асоцијација, презентације и промоције стручне литературе из области шумарства и ловства, на оваквим ловачким манифестацијама представља и ловна привреда једне државе.

Током два дана манифестација TROPHY SHOW посетиоцима нуди трофеје из ранијег периода, али и из ове године укупне вредности око пола милиона евра. Организоване су и пратеће активности – предавање о планирању и газдовању обичним јеленом у ловиштима ЈП Војводинашуме, јавна расправа о изменама и допунама актуелног Закона о ловству Републике Србије, промоција оптичких уређаја и савремене опреме за детекцију и кретање дивљачи у ноћним и отежаним условима видљивости, али и презентација специјалитета од ловачке дивљачи.

 

 

 

 

Извор: Новосадски сајам

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish