Image Alt

Данас се плету венчићи уочи празника Св. Јована Претече

Данас се плету венчићи уочи празника Св. Јована Претече

Свети Јован је познат као Јован Претеча јер је дошао пре Христа, а као Крститељ зато што је поред других крстио и Христа. Познат је и као Биљобер или Травар јер је живео скромно, хранећи се биљем, бубама, скакавцима и медом дивљих пчела.

Ивањдански обичаји

Обичај је да жене широм Србије ноћ уочи Ивањдана плету венчиће од цвећа и увече га стављају испред кућних врата. Плетењем венаца жели се рећи да је природа у развоју дошла до своје највише тачке (средина лета), и да се тим венцима природа овенчава. Венчићи се сутрадан каче изнад или са десне стране кућних врата. Верује се да ће штитити дом од несреће током целе године.

Обичаји за љубав

Постоје стари ритуали на Ивањдан који се везују за љубав. Обичај је да девојка исплете венац од цвећа и да кроз њега погледа момка који јој се допада. Још једно веровање каже да девојка треба да убере цвеће пред Ивањдан и у ноћи између 6. и 7. га стави испод јастука и преспава на њему.

Уколико цвеће ујутру буде и даље свеже и лепо, брзо ће упознати сродну душу. Ако цвеће увене, још ће морати да сачека на сусрет са правом љубави.

Извор: НОВОСТИ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish