Image Alt

Чудо у близини манастира: Откривена винова лоза стара 15 векова!

Чудо у близини манастира: Откривена винова лоза стара 15 векова!

Турски путописац Евлија Челебија давно је записао да је на подручју око манастира Рача код Бајине Баште живело 300 монаха скривених у густој шуми. Они су се бавили преписивањем црквених књига, а са српским народом живели су ту око 40 година, радили су и стварали. Преко дана бавили су се сточарством и пољопривредом, а по ноћи уз светлост луча преписивали књиге. Један детаљ о њиховом животу у близини Скита Светог Ђорђа сасвим случајно је пронашао Милан Николић из Бајине Баште када је тим пределима шетао са супругом.
“Угледали смо винову лозу како расте усред шуме. Одмах сам се запитао као је опстала у том амбијенту и колико је стара. Пошто одговоре нисам могао лако да добијем, контактирао сам Институт за мултидисциплинарна истраживања у Београду, они су ме упутили на професора Мирослава Николића који се бави истраживањем старих сорти винове лозе на нашем подручју. Касније је он овај мој примерак са још 163 из Србије упутио на на Институт за вино и винову лозу у Шпанији”, каже за РИНУ Милан.

 

Илустрација: Винова лоза је пронађена у шуми у близини манастира Рача и рађала је ситно грожђе

 

Након спроведених истраживања дошло се до закључка да је ова винова лоза посађена пре чак 15 векова. Милан је изразио жељу да је са подручја на ком ју је пронашао пресаде на друго место како би је сачували, али је добио негативан одговор и то из оправданих разлога.

“Стручњаци сматрају да би то била грешка, јер грожђе које је одрастао у шуми не познаје лекове, али ни болести тако да не би могло да преживи у питомим условима и уз разна прскања којима ми третирамо наше биљке како би биле здравије”, додаје он

 

Да је овај део изузетна археолошка ризница показало се и самим откривањем Скита Светог Ђорђа, а приликом тадашњих ископовања откривена је винова лоза, грожђе иако ситно рађало је сваке године, а у непосредној близини пронађене су и амфоре за вино.
“Како је непријатељ упадао у манастир, преписивачи су бежали у шуму и тако су се стационирали овде где је Скит Светог Ђорђа. Он се налази на четрдесет минута хода од манастира Рача уз истоимену речицу. Ово место скривено у густој шуми некад је било и надалеко познато по својој лековитости, па су овде спас и излечење тражили путници намерници из далеких градова. Топла вода са извора Лађевац проверено лечи од шуге и других кожних болести. У давна времена кад није било апотека, Рачани су трговцима продавали ову воду која је караваном стизала чак до Азије”, прича мештанин Раче, Благомир Ристић.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/otkrivena-vinova-loza-stara-15-vekova-foto-06-07-2023

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish