Image Alt

Три бање, а једна општина

Три бање, а једна општина

Куршумлија је једина општина у Србији која на својој територији има три бање. Пролом и Луковска су годинама у врху најпопуларнијих туристичких дестинација у Србији, а однедавно стари сјај враћа и Куршумлијска бања.

Интересовање за боравак у Куршумлијској бањи, шест месеци након отварања хотела, све је веће, како код домаћих, тако и код иностраних гостију. Гордана и Светлана овде су склопиле пријатељство, па већ договарају следећи заједнички боравак у бањи.

Припремила Биљана Поповић
„Сад сам одлучила да ћу овде стално долазити, два пута годишње по 21 дан. Тако да ћу и својим пријатељима пренети у Републици Српској и већ сам им причала. Овде ми је све и природа и зрак, значи не лечиш само костобољу, читав склоп ораганизма овде се може лечити“, наглашава Гордана Кољанин, гошћа из Републике Српске.

„Овде сам дошла 15 дана. Први пут долазим. Јако сам одушевљена. Била сам у бечким бањама, апсолутно не може да се упореде, то су све вештачке. Овде сам јако задовољна“, истиче Светлана Блажић, гошћа из Беча.

„Природа је предивна. Уживам у шетњи и у садржајима које нуди овај хотел. Заиста је прелепо, пуно зеленила“, каже Радмила Николић, гошћа из Земуна.

Некада најпопуларнија бања у Југославији, где су се лечили стерилитет и костобоља поново враћа стари сјај. Позната по лековитоим водама и чистом ваздуху, данас једнако привлачи како оне са здравственим проблемима, тако и оне који би да се склоне од градске гужве и рекреирају.

Куршумлијска бања има пет група термоминералних извора температуре од 25 до 68 степени, који по свом балнеолошком саставу спадају међу најцењеније у Европи.

Вода Куршумлијске бање богата је водоник-сулфодом, што је изузетно добро за лечење реуматских обољења. Температура воде креће се до 37 степени, тако да наши базени могу да се користе и у зимском периоду“, наводи Богољуб Степановић, начелник медицине Куршумлијске бање.

Указом краља Александра, Куршумлијска бања је добила статус лечилишта од изузетног значаја. У бањи је обновљено и старо римско купатило, које сведочи о томе да су за њена лековита својства знале и старе цивцилизације.

Централно место на шеталишту заузима статуа богиње Хигије, заштитнице здравља, која представља посебну атракцију за госте.

Фото: Print screen

Извор:

https://www.rts.rs/magazin/putujemo/5257564/blagodeti-kursumlijske-banje-poznati-jos-od-starih-rimljana.html

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish