Image Alt

Сличности и разлике између католичког и православног Ускрса

Сличности и разлике између католичког и православног Ускрса

Католички верници данас празнују Ускрс. Временом су се обичаји католичког прослављања празника укомбиновали са православним, а које су главне разлике појашњава нам етнолог Весна Марјановић.

– Данас не постоје велике разлике. Чињеница је да се код католика јело носило, исто као и код Русина, на посвећивање у цркву. Оно што је припремљено за ускршњи ручак, међутим, то се такође временом изгубило. Као и код нас, обичај је пипремање богате трпезе.

Католици, додуше, прослављају раније овај празник, не поштујући јеврејску пасху, већ прослављају одмах прве недеље пуног месеца, након пролећне ранодневнице. Православци, са друге стране, сви имају исто време прослављања, дакле и Румуни и Бугари, али и Грци, који са нама не деле исто време Божића – објашњава етнолог.

Познато је да се посебна радост јавља код деце за овај празник баш због чувеног куцања јајима. Тај чин забави децу, али и целу породицу. Колико је то заступљено у католичком начину прослављања Васкрса, а колико код нас, разјаснила је наша саговорница.

– Данас је то постао спектакл. Наравно, и код католика постоји то куцање јајима, које је из народног обичаја прерасло у такмичања, као што код нас постоји Туцанијада у Мокрину, тако постоји и код њих читаве припреме по селима за такмичење. Али су те радње увек биле уједначене у хришћанском свету – говори Весна Марјановић.

Илустрација: Обичаји католика и православаца су много сличнији него што се то мисли 

Увек се за породична окупљања, поготово усред празника, присетимо и оних који нису више међу нама. Тако и поводом Ускрса постоји дан који је предодређен да се посети гробље и однесе покоје јаје.

Наша саговорница је за ово такође нагласила једну разлику. Наиме, код православаца се разлика не прави, те, када се припреме јаја које ће се одређеног дана (недељу дана након Васкрса) однети на гробље, то су увек обојена јаја у духу празника. Док католици одступају од шаренила и боја на таквом месту и односе јаја која нису обојена. Петак, као најжаоснији дан, сви се моле за покојење мртвих, како наводи наша саговорница.

Једна од кључних, можда и највише приметних разлика јесте пост који код католика пре Васкрса траје свега два дана, док се код православаца пости великих седам недеља. Трпеза за време поста се разликује у ове две прославе овог великог празника.

Наиме, на трпези католика се веома често појављује гуска, док је код православаца углавном актуелно печење. Васкршњег колача са јајетом увек има, само што католици често стављају и по неколико јаја у свој колач.

Православци се придржавају исхране која нема додира са животињским светом, осим рибе, док католици не једу месо, али се не одричу јаја, млека, сира и осталих намирница које добијамо од животиња, како појашњава етнолог.

Извор: https://ona.telegraf.rs/porodica-deca/3657707-razlike-izmedju-katolickog-i-pravoslavnog-vaskrsa

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish