Image Alt

Обнова светиње у част кососвских јунака

Обнова светиње у част кососвских јунака

Мештани ивањичког села Косовица обнављају цркву која је, по предању, подигнута у славу косовских јунака.

У ивањичкој цркви се, по предању, причестио део војске пред Косовски бој, а у повратку многи од њих управо су ту подлегли ранама. Зато је место и добило име Косовица.

Данашњи храм који је, како се верује, подигнут у 19. веку на темељу првобитне, средњовековне цркве, обнављају житељи подголијског села.

“Требало је и пре о њој повести рачуна – средити је, уредити. Треба да се загради, да се уреди. Ово је за нас старије људе – Бог, ваља и за млађе да се ту скупљамо, да вршимо обреде, да прикађујемо за славу и за све”, прича Рајко Орестијевић из Косовице.

Звонар Жарко Ђокић каже да се црква сређује и за будуће генерације.

“То је велики образ, да се види шта је урађено да се направи за све мештане да има нека успомена. Углавном да има неко да дође и млађи и ми док смо живи да уђемо у ту цркву”, наводи Жарко Ђокић.

Обнова светиње посвећене косовским јунацима већ је почела, јер су се уз локалног свештеника и житеље Косовице многи одазвали акцији прикупљања новца и грађевинског материјала.

“Сви из Ивањице и који припадају овде, који имају овде сахрањеног свога, значи сви су дали учешће… можеш са добрим људима да урадиш данас све”, каже Милка Ђокић из Косовице.

Уз цркву Лазарицу, недалеко од Ивањице, подигнуту на гробу Бошка Југовића, црква Светог Николе у Косовици још једна је од светиња која се повезује за период Косовског боја.

“Све некако наводи на то да је баш овај део територије општине Ивањица заиста везан за тај период и да је неправедно то све заборављено и није испитано до краја. Треба веровати предању нашег народа који је то очувао годинама и преносио са колена на колено, а посебно нешто тако храбро и драгоцено”, истакла је Александра Ћурчић, покретач иницијативе за обнову цркве.

И препознатљиви кров прекривен шиндром мештани Косовице планирају да реконтруишу, уреде и ограде црквену порту. Да заштићено културно добро и прича о косовским јунацима остану будућим генерацијама.

Фото: Print screen RTS

Извор: https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5299910/u-slavu-kosovskih-junaka–mestani-obnavljaju-crkvu-u-kosovici.html

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish