Image Alt

Обарамо рекорд у туризму

Обарамо рекорд у туризму

СТРАНЦИ ВЕЋ ПОТРОШИЛИ ВИШЕ ОД МИЛИЈАРДУ ЕВРА: Србија ће превазићи лањски рекорд по броју ноћења страних гостију

СРБИЈА се приближава превазилажењу рекорда од прошле године по броју ноћења страних туриста. На то указује девизни прилив који је већ премашио милијарду евра. Од почетка јуна до краја августа имамо 21 одсто више ноћења странаца у односу на исти период лане. Ово је изјавио државни секретар Министарства туризма Урош Кандић наводећи да највише страних гостију долази из земаља региона, ЕУ и Руске Федерације.

– Ту предњаче туристи из БиХ, Турске, Северне Македоније и других околних земаља – нагласио је Кандић. – Интересантно је да смо овог јуна имали повећање кинеских гостију за 350 одсто у односу на исти месец прошле године. Постоји раст броја путника из Бугарске и Румуније за око 90 одсто, што су све сигнали који указују да ће Србија бити атрактивна дестинација за стране туристе.

Храм Светог Саве је незаобилазна локација за туристе

Према истраживањима, како додаје, највеће манифестације попут “Егзита”, фестивала у Гучи, “Бир феста” и “Нишвила” привлаче од седамсто хиљада до милион гостију, што показује какав је утицај манифестационог туризма на укупан промет у тој области у Србији.

– Пик одржавања манифестација у Србији је летњи период, односно од јуна до августа, где бележимо највећи туристички промет у коме се оствари од 35 до 40 ноћења – истиче Кандић. – Манифестациони туризам знатно доприноси, не само мапирању Србије на карти културних догађаја, него и на светским картама туризма.

Он указује да манифестације које су потпомагане од локалних самоуправа добијају и подршку од ресорног министарства, које је ове године издвојило више од милион евра за ту намену. Толико учешће је било и градова и општина, а око 800.000 издвојила је АП Војводина.

– Туристичка инфраструктура је подршка, јер је без ње тешко одржавати манифестације у великој бројности и високог квалитета – каже Кандић. Гуча није могла деценијама да смести учеснике, увек је фалило смештаја. Ми смо пре четири, пет година изградили, заједно са локалном самоуправом, Дом трубача. Сада су тамо смештени готово сви оркестри, а мимо дана манифестације тај дом може служити за омладински туризам и за друге врсте смештаја. Врњачка Бања, где се одржава “Лав фест”, такође је промењена, што даје друго светло манифестацији.

Према његовим речима ове године су улагања ресорног министарства била рекордна у туристичку инфраструктуру, а то ће се наствити и наредне године. Он је истакао и да је држава захваљујући ваучерима за летовање које дели грађанима, успела да продужи сезону.

– Туристичка сезона није само током летњим месеци, она се протеже од априла до новембра – нагласио је државни секретар. – Ове године је подељено око 260.000 ваучера, од чега је реализовано 150.000. Остатак од 100.000 ваучера ће тек бити реализован, имаћемо продужену сезону и надамо се де ће се спојити са зимском. Ваучери су подстакли туристичку привреду за време пандемије ковида 19 да се развија на оним местима која нису била атрактивна за туристе.

Он је истакао да су људи препознали Србију као земљу где треба да проведу део одмора, и да се ти трендови настављају. У наредном периоду, како додаје, радићемо на повећању страних гостију, али желимо да наставимо да држимо домаће туристе у оквирима који су рекордни ових година.

Извор:

https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1274717/stranci-vec-potrosili-vise-milijardu-evra-srbija-prevazici-lanjski-rekord-broju-nocenja-stranih-gostiju

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish