Наши предлози за јела током Васкршњег поста
Током поста често нам мањка идеја за припрему јела. Ипак, постоји много укусних јела, а када их једном пробате увек ћете их правити. Пост представља уздржавање од мрсне хране, али и начин да се тело прочисти од отрова и других материја које се налазе у месу и његовим прерађевинама.
Ипак, када постите на води понекад зна да буде тешко да се спреми нешто заиста лепо и укусно.
Управо због тога смо за вас издвојили неколико рецепата који могу да вам послуже као инспирација за предстојећи пост.
Посна чорба од шампињона и кромпира
Потребно је:
- 600 г кромпира,
- 400 г шампињона,
- већа главица црног лука,
- 1 струк празилука,
- 1 шаргарепа,
- зачин од поврћа,
- со, бибер, першун, ловоров лист,
- кашика брашна или густин
Припрема:
Продинстати на води сецкан лук и празилук. Додати кромпир исечен на коцкице и шаргарепу сечену на колутове. Зачинити. Додати ловоров лист и кувати да поврће омекша. Додати печурке исечене на листиће.
Брашно размутити у мало хладне воде да се разбију грудвице па га умешати у чорбу.
Још мало кувати, посути першуном и служити.
Пуњени парадајз са рижотом и пасуљем
Потребно је:
- 250 г свежег црвеног пасуља,
- 750 мл бујона од поврћа,
- 100 г црног лука,
- 450 г пиринча,
- 250 мл црног вина,
- 8 комада свежег парадајза,
- 3 чена белог лука,
- кашика свежег першуна.
Припрема:
Пасуљ скувајте са бујоном од поврћа. Испеците сецкани црни лук у тефлонском тигању. Додајте пиринач, пропржите па долијте вино. Када пиринач упије вино, долијте бујон и кувајте 15–20 минута. При крају кувања додајте бели лук и зачине.ж
Сваком парадајзу одсеците врх, оперите га и исцедите. Извадите средину, уситните је и додајте у припремљен рижото и пасуљ. Сваки парадајз посолите и напуните надевом. Поклопите врховима парадајза, поређајте у ватросталну посуду и пеците око 30 минута.
Посна пита са јабукама
Потребно је:
- 500 г коре за питу
- 7 јабука
- 7 кашика шећера
- 1 ванилин шећер
- цимет по укусу
Примпрема:
Јабуке стављајте на сваку трећу кору, а између прву и другу попрскајте са мало воде у којој сте размутили прашак за пециво.
Кад трећу кору нафилујете уролајте и ставите у плех.Пита се пече 40 минута на 220 степени. Након што је печена направите сируп од шећера и воде у који по жељи можете да додате кору лимуна. Пита треба да буде хладна, прелив врућ или обрнуто. Након што прелијете питу оставите да се охлади, а потом служите.
Извор: https://www.glassrpske.com/cir/zivot-stil/hrana-pice/tri-lagana-posna-jela-na-vodi-koja-cete-praviti-cak-i-kada-nije-vrijeme-posta/516862#google_vignette
Printscreen Youtube/ Јелајелена Петровић/ Бакина кухиња