Image Alt

Меандри Западне Мораве, Каблара и Овчар Бање биће светска атракција

Меандри Западне Мораве, Каблара и Овчар Бање биће светска атракција

ЧАЧАК – Иако оспораван, нема дилеме да ће изградњом видиковца на Каблару, Чачак бити позициониран на туристичкој мапи света као једна од 10 најпожељнијих дестинација са “Скywалк” садржајима. Идеја о изградњи модерног видиковца на врху Каблара, уместо постојећег, чија је изградња такође била оспоравана, постоји још од првих корака у изради Просторног плана подручја посебне намене Предео изузетних одлика “Овчарско – кабларска клисура”.

– Влада Републике Србије је још 2017. године определила 12,5 милиона динара за израду овог стратешки важног документа, на који се чекало још од 2000. године. Израда овог плана, у поступку јавне набавке је поверена једној од најеминентнијих кућа у нашој земљи – Институту за урбанизам и архитектуру Србије, а подразумевала је између осталог и Рани јавни увид у трајању од 15 дана, Јавни увид у трајању од 30 дана, као и Јавну презентацију и Јавну седницу Комисије за јавни увид.

Примедби на изградњу видиковца, планираног као стратешки важног објекта, тада није било, како од појединаца, тако и од бројних удружења, наводи се у саопштењу Града Чачка.

Током ревитализације Овчарско-кабларске клисуре утврдјени су основни принципи заштите, уређења и одрживог развоја подручја Просторног плана који подразумевају унапређење туристичко рекреативне инфраструктуре, посебно видиковца на Каблару, полетишта за параглајдинг на Овчару, реализација потенцијалне жичаре Овчар Бања – Каблар, уређење и коришћење коридора уских пруга за бициклизам и рекреацију, уређење планинарских и шетних стаза.

Просторним планом утврђен је плански основ за ЗАШТИТУ, уређење и одрживо коришћење Предела изузетних одлика “Овчарско-кабларска клисура”, јединствене културно-историјске целине са девет манастира, на деловима територија града Чачка и општина Лучани и Пожега.

– Дакле, сви они који данас позивају на “јавне расправе”, у новоизграђеном објекту градске библиотеке и у шуми на Каблару, тада су били у прилици да изнесу свој став о овом важном питању, како законска регулатива и предвиђа, а не онако како појединци сматрају да треба, верујући да је довољно да се окупи пет људи у шуми и заустави процес који траје 6 година. Након усвајања ППППН ПИО ОКК, наредна прилика да се изнесе став о видиковцу, била је Јавна расправа и Јавна презентација о Нацрту уредбе о проглашењу предела изузетних одлика „Овчарско-кабларска клисураˮ и Студији заштите, одржаној 7. априла 2021. године у препуној скупштинској сали Градске управе града Чачка. На овом скупу, коме су присуствовали многи заинтересовани појединци и представници бројних удружења која се баве спортским и културним активностима, заштитом животне средине и сл., било је бројних примедби, расправе, договора итд., али нико није доводио у питање изградњу видиковца, каже се у саопштењу.

Такодје додаје се да су у јавности тезе потпуно замењене.

– Они који су данас нападани као “уништитељи Каблара”, управо су они који су утврдили заштиту, проширили обухват заштићеног подручја на 4.910,80 хектара и подигли степен заштите у појединим подручјима. Они су ти који су зауставили и спречили непланску и недозвољену градњу у ОКК и створили основ за развој и изградњу садржаја у клисури, уз поштовање усвојених докумената који подразумевају заштиту природних и културних добара. Оцену у свим овим поступцима, дали су врхунски стручњаци из области просторног планирања и заштите животне средине, пре свега стручна лица из Завода за заштиту природе, Министарства за заштиту животне средине и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, истиче се у саопстењу.

Град Чачак осврнуо се и на бројне критике које су се могле чути претходних дана.

Почев од оне чувене како ће сиви соко ударити главом у стакло на видиковцу, једина критика која је имала смисла јесте коментар да је Овчар Бањи потребнија канализација него видиковац. Баш због тога што знамо колико је канализација неопходна за развој Овчар Бање, тај пројекат је један од приоритетних у агенди Радне групе Владе Републике Србије за развој Овчарско кабларске клисуре. Било је неопходно да се изврши измена Плана генералне регулације како би се створио основ за пројектовање водоводне и канализационе мреже.

Пројекти су данас у завршној фази, а паралелно са њима и поступак парцелације, који је предуслов за решавање имовинско правних односа за добијање грађевинске дозволе и изградњу водоводне и канализационе мреже. Дакле, радимо на томе и нема разлога да говоримо о томе шта је потребније, јер ћемо реализовати све планиране пројекте, само је за неке потребно више времена. Узгред, стакло на видиковцу садржаће заштитни слој који се користи свуда у свету у грађевинарству за одвраћање птица.

– Први и основни мотив за изградњу видиковца, заснован је на лепоти погледа на меандре Западне Мораве, Каблар и Овчар Бању са видиковца, за кога многи сматрају да је уз Увац и Тару један од најлепших у Србији. Наша жеља јесте да сви посетиоци Каблара, без обзира на године, физичке предиспозиције, моторичке способности и сл., могу безбедно да дођу до видиковца и да на њему уживају. Изградњом пута од Овчар Бање и пута кроз Чвркиће, ствара се могућност и доласка великих аутобуса и организовани туристичких тура до видиковца.

Посете овој локацији су постале толико бројне и посетиоци више нису само вешти и способни планинари и познаваоци Каблара, тако да је потребно и питање безбедности посетилаца подићи на највиши ниво. Економски фактор и приход који ће остваривати град и мештани овога краја, нису били наш основни мотив, али је то свакако значајан детаљ, јер ће изградња видиковца неспорно утицати на развој читавог кабларског краја, а обезбеђени приходи града ће бити усмерени на даљи одрживи развој Овчарско – кабларске клисуре, нарочито са аспекта заштите животне средине, закључује се у саопстењу Града Чачка.

Курир.рс/Мондо

https://www.kurir.rs/vesti/srbija/4235676/ovako-ce-izgledati-svetsko-cudo-na-vrhu-srpske-planine-cacak-ce-uskoro-biti-jedan-od-10-gradova-koji-ce-imati-posebnu-atrakciju

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish