Која је разлика између правог сира и оног са палминим уљем
Иако многи млечни производи на тржишту изгледом и укусом подсећају на сир и кајмак, неретко су у питању производи са додатком палминог уља или биљних масти.
Курир телевизија посетила је западну Србију и проверила како се праве аутентични домаћи млечни производи, али и како разликовати праве од лажних.
Нутриционисти наглашавају важност састава:
– Млечни производ знамо када је од млека, важно је да има садржај калцијума, витамина Д и протеине животињског порекла. Насупрот томе су производи који немају те протеине, већ садрже биљне протеине, витамин Б, коензим Q10. Ипак, нутритивни састав производа од млека и оних са палминим уљем апсолутно није ни сличан – објашњава Соња Никачевић, нутрициониста.
Илустрација: Произвођачима и прдавцима је остављено 30 дана да се усагласе
Од 1. августа у Србији почиње примена нове уредбе Владе којом ће сви млечни производи који нису стопроцентно од млека морати да буду јасно обележени.
– Када говоримо о додатку палминог уља или неких других биљних уља у производе анималног порекла као што су сиреви, треба знати да то нису токсични производи и немају штетно дејство на здравље људи. Међутим, немају ни исту биолошку вредност као млечни протеини и друге материје које људски организам не може да синтетише. Произвођачи користе додатке биљних уља како би производе ојефтинили. Потрошачи морају бити свесни тога, како не би преплаћивали производ који им нутритивно не пружа довољно – каже др Владимир Курћубић, декан Агрономског факултета у Чачку.
Иако уредба формално ступа на снагу крајем ове недеље, њена пуна примена креће за нешто више од месец дана. До тада је остављен рок произвођачима и продавцима да ускладе амбалажу и састав са новим прописима.
Извор: https://biznis.kurir.rs/info-biz/9701877/evo-kako-da-prepoznate-da-li-je-mlecni-proizvod-napravljen-po-standardu