Image Alt

Квалитет домаћег меда – Ко је у праву и да ли су валидне анализе меда које је доставио произвођач?

Квалитет домаћег меда – Ко је у праву и да ли су валидне анализе меда које је доставио произвођач?

Највећи српски извозник меда је саопштио да су ванредне анализе Министарства пољопривреде показале да нису фалсификовали мед, како је то у септембру саопштио Покрет потрошача за квалитет хране. Тада је објавио да је установљено да је у 22 од 25 узорака меда различитих произвођача додаван шећер. У лабораторији која је радила ту прву анализу сматрају да нису анализирани исти узорци.

У погонима у Крњеву, из којих 85 одсто меда оде у извоз, очекују извињење. Кажу да су потрошачи доведени у заблуду, а они претрпели велику штету на домаћем тржишту иако су одмах од државе тражили ванредну анализу.

“Управа за ветерину је наложила ванредну контролу меда, анализе су послате у домаћу лабораторију, која је то проследила аустријској лабораторији. Она је урадила анализе и доказала да је ‘Крњевац’ мед 100 посто гарантовано природан мед”, истиче Иван Грујић, директор компаније Крњево.

Истиче да су то исти узорци који су првобитно пали током контроле домаће приватне лабораторије.

Живадиновић: У фалш меду може да буде и жива сода

“Значи рађени су исти узорци са истим лотовима, а које је ветеринарска инспекција узела из маркета”, додаје Грујић.

Кажу да разматрају тужбу против Покрета за заштиту потрошача, да су адвокатима предали документацију о исправности меда која им је стигла из Министарства. Исту документацију на увид тражи и лабораторија “Аналаб” која је у септембру радила анализу. Доводе у питање и акредитацију лабораторије која је радила нову анализу.

“Ми смо упоредили за ‘Крњевац’ мед са нашим узорцима који су у нашој лабораторији. То јесу исти лотови, али датуми пуњења, односно датум употребе, се не гађа. То је за два и по до пет месеци разлика датума пуњења. За ова два и по, три месеца колико је већ прошло нама се од надлежних нико није јавио да дође да покупи контролне узорке да одради на њима супер анализу”, истиче Иван Смајловић, технолог и власник лабораторије “Аналаб”.

Министартво пољопривреде се не оглашава. Стручњаци наглашавају – мед је производ високе биолошке и тржишне вредности са огромним потенцијалом за извоз тако да његов квалитет не би смео да се доводи у питање – ни пред страним ни пред домаћим купцем.

Припремила Марија Миладиновић Лисов

Извор: РТС
Фото: СПОС, контрола квалитета меда

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish