Image Alt

Драгољуб украс у башти али и на тањиру

Драгољуб украс у башти али и на тањиру

Један од омиљених летњих цветова је драгољуб, а пролеће је право време за његову садњу. Осваја својом веселом бојом и отпорношћу на различите услове. Постоји око 80 врста овог цвета на нашим просторима и спада у најлепше пузавице које прелепо изгледају у висећим саксијама или жардињерама које се окаче на ограду терасе.

Драгољуб је још познат и под именима драгомиље, а у природи се може наћи у буковим шумама. Води порекло из Перуа и веома је осетљива на хладне температуре зато је треба држати на сунчаним и топлим местима. Цветница расте из семена, а период цветања је током целог лета и јесени. Изузетно мирише па привлачи инсекте посебно бубамаре. Његови цветови могу бити жути, наранџасти и црвени.Често се сади у башти зато што својим ароматичним мирисом тера биљне ваши, белу мушицу и лептира купусара.

Илустрација: Ова пузавица цвета током целог лета и јесени

Гајење драгољуба је једноставно, па се препоручује и почетницима, јер није захтеван. Треба га чешће заливати током врућих летњих месеци, али земља у саксији треба да се потпуно осуши између заливања.

Драгољуб је јестиво цвећепа се често користи као декорација или у салатама. Уз све то овај цвет је и лековит. Драгољуб је један од најјачих природних антибиотика, а делује и антифунгицидно, антисептички, антибактеријски, као диуретик и лаксатив. Последњих година је доказано да сви делови биљке делују антибиотски и повећавају отпорност организма. У ту сврху користе се тинктура и свеже цеђен сок биљке.

Извор: Етно Србија

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish