Image Alt

Да ли је посна храна скупа? Орахе јефтиније купити у Нишу па донети у Чачак!

Да ли је посна храна скупа? Орахе јефтиније купити у Нишу па донети у Чачак!

НИЈЕ се скоро догодило да килограм ораха кошта више од лешника или бадема.

Баш ова ситуација приметна је на тржницама широм Србије. Време је божићног поста и слава, па празничне трпезе не могу да прођу без овог орашастог плода и грађани га узимају махом на килограме, па колико кошта да кошта. А није мало – чак 2.000 динара! С друге стране, љубитељи рибе негде могу и да уштеде, будући да је цена шарана нешто нижа него лане.

Ове године род ораха значајно је лошији него пре, услед неповољних временских услова. Зато је и цена скочила на пијацама. Нема га у набавци, како нам кажу трговци, а потражња је велика.

– Ма колико чудно звучало, наш народ воли да пости, нарочито они који долазе на пијацу. То је показало моје вишедеценијско трговачко искуство и колико год да цена расте, у време поста људи су спремни да плате колико треба, и то без устезања – каже нам Админ са београдске пијаце “Зелени венац”.

На тржницама нема великих разлика међу продавцима, када је о ценама посних производа реч. За килограм ораха родом из Источне Србије, односно Зајечара, Алексинца и Соко бање, потребно је издвојити 1.300 динара. Грађани га углавном купују на пола килограма, али пред припрему славске трпезе, у кеси се нађе и по неколико килограма. У односу на ускршњи пост, цена је 300 динара виша.

– Купци нису изненађени поскупљењем. Углавном сви имају некога на селу, па су упознати са слабим родом ораха ове сезоне – напомиње нам још један трговац посним орашастим плодовима и сувим воћем.

Београдска тржница, ипак, није најскупља. За орахе Чачани треба да издвоје чак 2.000 динара, у Лозници 1.800. Најнижа цена некима омиљене грицкалице забележена је у Нишу и Зајечару, и кошта 600, односно 800 динара по килограму.

У односу на то коју врсту бадема преферирају, грађани треба да издвоје од 900 до 1.200 динара, индијски орах вреди 1.100 или 1.200 динара, лешник 1.000 или 1.100 динара, док пистаћи и даље “држе ниво” и у орашастом царству су најскупљи – 1.600 динара по килограму. Када је о сувом воћу реч, цене су стабилне у односу на прошлу годину. За кајсију треба дати 1.200 динара, суво грожђе је 300 до 400 динара, док је шљива 500 динара.

Неизоставни део посне трпезе свакако је и риба. Ове године већа је навала на рибље месо када је славски дан, а стални купци барем једном недељно пазаре у провереним рибарницама. Свежи шаран, пастрмка и ослић су скоро по правилу најтраженији међу купцима. Како су нам рекли трговци, шаран је нешто јефтинији него прошле године и кошта око 700 динара, што је опет скупље него у исто време 2021. године, када се за килограм шарана издвајало 400 динара. Пастрмка је нешто скупља, те за њу треба издвојити 740 динара.

Орада и бранцин по обичају спадају у скупље производе, па за њих из новчаника треба дати 1.300 динара, односно 1.450. Одмах за њима је смрзнута лигња, за коју ће потрошачи издвојити скоро 2.000 динара.

Извор: НОВОСТИ

Лепосавић дао конкретан предлог за малину. Објављено и колико смо зарадили за десет месеци од “црвеног злата”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish