Image Alt

Да ли сте некада јели кајмак боје злата? Вања га прави тако да се о њему на далеко чуло, а зна и ради још много тога

Да ли сте некада јели кајмак боје злата? Вања га прави тако да се о њему на далеко чуло, а зна и ради још много тога

ВАЊА Пушица чува вештине традиционалне производње млечних производа у поџлатарском крају. Њени сиреви и посебан кајмак освајају и највеће пробираче.

Косатица у пријепољској општини највеће је брдско – планинско село у Србији. У тој скрајнутој лепоти живи Вања Пушица. Она је чврсто одлучила да остане на селу када је схватила да, ако сви оду, у неповрат ће отићи умећа њених женских предака.

– Знала сам да хоћу да од заборава сачувам умећа својих бака и мајке. Бавим се искључиво производњом масног сира, кајмака, паприке у павлаци, као и разних врста качкаваља. Гајим своју паприку и сама правим павлаку, па многи кажу да су моје паприке у павлаци врхунског укуса и квалитета. Производим и зимницу од свог поврћа заснованог на органској производњи. Имам око 10 хектара земље, а уз то тренутно гајим 5 крава и 32 свиње, како одрасле товљенике тако и прасад – каже Вања.

Вања је такође међу кандидатима у избору за “Најдомаћина 2023”.

– Згорели кајмак се припрема тако што се помужено кравље млеко кува око пола сата и остаје на шпорету током ноћи, затим се то прокувано млеко ставља у фрижидер на 24 сата и онда се скида кајмак, соли се и онда треба да одстоји 15 до 20 дана да би се добио производ густ и компактан као путер – каже Вања за РИНУ и додаје да је згорели кајмак жуте боје због подзлатарског поднебља и јединствених трава које краве пасу.

Млечни производи које она припрема постали су препознатљиви , цењени и све траженији. Добро зна да је потребно пуно улагања у проширивање производње, али је решена да све изгура. Наравно, на селу има и других послова, па мора и око пчела, а стигне да направи и домаћу ракију, те разне ликере.

Био би грех не поменути њен „згорели кајмак“, врхунски аутохтони специјалитет боје злата за који је потребно скоро месец дана да се произведе. Вања воли да истакне да боја овог кајмака али и укуси њених сирева и млечних производа долазе од јединствених трава које краве пасу у поџлатарском поднебљу.

 

 

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/najdomacin/1296560/vanja-pusica-pravi-sir-probirljive-njen-zagoreli-kajmak-pravi-specijalitet

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish