Image Alt

Вредне руке жена са Фрушке горе

Вредне руке жена са Фрушке горе

У оквиру конгреса посвећеног развоју руралног туризма Војводине, који је одржан у бањи Термал у Врднику, током два дана посетиоци су могли да виде изложбу „Вредне руке Фрушке горе”.

У холу хотела своје радове представила су удружења жена из насеља иришке општине: „Ириг”, „Јазак”, „Крушедолке и снајке”, „Врдничанка” и „Ривица”. Све домаћице сложиле су се да је посећеност била одлична, а председница Удружења жена „Јазак” Радмила Милановић каже да су овакви догађаји веом важни у њиховој мисији да сачувају старе занате од заборава.

– За нас који се бавимо очувањем старих заната и традиције, ово су прилике да се упознамо и видимо како друга удружења раде, па самим тим стекнемо и нова искуства, али и промовишемо своје рукотоворине и остале производе, не би ли се боље пласирали. На нашем штанду смо показали зимнице украшене хаљиницама и капицама, насталим од наших старих ствари, које би биле бачене, а овако су рециклиране поново нашле своју сврху – рекла је Милановић.

 

Илустрација: Жене у овим удружењима се баве везом, хеклају, припремају храну

Жене у овом удружењу раде хеклање и вез, а 2022. године су реализовале пројекат „Израда сувенира од хекланих материјала”. Током изложбе, на њиховом штанду се могла купити зимница.

– Јазак је познат као воћарско- виноградарски крај и сви имамо у својим домаћинствима много воћа, па смо дошле на идеју да то можемо да искористимо. Приметили смо да људи из урбаних средина буду одушевљени када могу да купе нешто што је заиста домаће, без адитива конзерванса и других додатака, па смо тако кренуле у овом правцу, да видимо како ће нам ићи и одлично се показало. На штанду смо изложиле џемове од кајсија, слатко од лимуна и ружиних латица а имамо и слато од смокава. Ту су и сокови од боровнице, нане, матичњака и зове која је у тренду у последње време – вели представница жена из Јаска које у последње три године у октобру органиизују манифестацију „Јесен иде дуњо моја, кукурузи већ су зрели”.

Илустрација: Ни овај догађај није могао да прође без чувене војвођанске штрудле

Актив жена „Врдничанка” нудио је на свом штанду различите производе. Чланице шију, везу, хеклају, месе домаће колаче, а председница Данка Јухас каже да се људима свидело шта раде. Она конкретно шије, а од скоро је почела да прави и лутке за децу.

– Успели смо да продамо штрудле, гости их изгледа највише воле. Војводина је то – кроз смех каже Данка и додаје да су овакви догађаји за њих шанса да размене идеје и остваре велика пријатељства. – Ми смо суорганизатори Видовданског сабора на којем окупимо и 27 женских удружења с разних страна. Толико смо се умрежили да нам је то ветар у леђа за многе активности. Сваке године идемо за Тител, на манифестацију „Покажи да ти ја покажем”, затим у Пећинце на „Колаче наших бака” и у Ириг на „Пударске дане”, а правили смо и за ТВ „Кичен” старинско јело насуво са кромпиром. Обавезно идемо на „Сусрет сеоских жена Војводине‟ и ту нас Покрајина позива. Тамо смо у Зрењанину правили сремачки доручак, ‛леба масти и паприке, и уз сецкано сухомеснато, све се разграбило.

Она мисли да би требало да буде још више сличних манифестација, како би се и млади заинтересовали за старе занате.

Извор: https://www.dnevnik.rs/node/1005936

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish