Image Alt

САВЕТ: Како и зашто треба користити матични млеч

САВЕТ: Како и зашто треба користити матични млеч

Неуобичајено превртљиве временске прилике и свакодневни стресови натерали су чак и оне махом немарне према свом здрављу, посебно после пандемије, да кроз промишљенији начин исхране и измену животних навика помогну сопственом имуном систему да ојача. Ако желимо да у потпуности сарађујемо с природом и њеним даровима у најчистијем облику, пчелињи производи су прави пут, а један од њих, који умногоме доприноси нашем здрављу, управо је матични млеч.
Матични млеч је производ лучења наџрелних жлезда младих пчела радилица, старости од пет до петнаест дана. Овом материјом пчеле хране ларве легла: радилица и трутова, само у раном развоју, а матицу током читавог развоја и у току целог живота. Та чудесна супстанца претвара ларву обичне пчеле у матицу која живи 30 до 40 пута дуже од пчеле радилице. Принос овог пчелињег производа изузетно је мали – од хиљаду матичњака добија се само 350 грама ове драгоцене супстанце.
Матични млеч је млечнобеле боје, мање или више густе конзистенције, киселог и мало горког укуса, специфичног мириса. По хемијском саставу, млеч из матичњака старих три дана се састоји од 66,05% воде, 12,3% беланчевина, 5,6% масти, 12,49% редукованих шећера, 0,82% пепела и 2,84% осталих микросастојака. Садржи витамине Б комплекса, нарочито високих вредности витамина Б5 и Б6, витамине А, Ц, Д и Е, многе минерале и ензиме, 18 различитих врста амино-киселина и посебну незасићену масну киселину, 10-хидрокси-деценионску, коју није могуће вештачки направити, што га чини изузетним како фунгицидним тако и бактерицидним средством. Природни је извор ацетилхолина који утиче на ширење крвних судова и снижавање крвног притиска. Ублажава несаницу, немир, стрес, поправља расположење, јача памћење, издржљивост и имуни систем.

За производњу потребна јака друштва

Технологија производње матичног млеча углавном се поклапа са поступцима узгоја матица. Мале количине могу се добити узгредно из ројевских матичњака, пре њиховог затварања. Обимнија производња претпоставља коришћење веома јаких пчелињих заједница. У стандардним ЛР кошницама, то су пуна два наставка одвојена решетком. Они се уређују тако да се у плодишном, доњем наставку оставља матица, док се изнад матичне решетке ставља оквир са младим леглом, оквири са затвореним леглом, из којег су почеле да се изводе младе пчеле, и оквири богати поленом. Почеци матичњака, као и кад се узгаја матица, умећу се између отвореног легла. Ту остају три дана. Када је време стабилно, уз обавезну веома обилну пашу, јако пчелиње друштво способно је да квалитетно прихвати и однегује тридесетак ларви. Матичњаке из кошнице не треба вадити пре 48 сати, али ни касније од 72 сата по пресађивању. Са извађених рамова се пажљиво стресу пчеле, а затим се преносе у беспрекорно чист простор, без директне сунчеве светлости. Тада треба оштрим, загрејаним ножем скратити већ прилично извучене матичњаке и иглом за пресађивање уклонити ларве. Малом кашиком вади се млеч и ставља у стерилне стаклене бочице. Када се бочица напуни, на млеч се накапа неколико капи 40% етил-алкохола, затвара се гуменим чепом, који се затим херметизује слојем растопљеног воска. Тако добијен млеч се до употребе чува заштићен од светлости, у фрижидеру, а најдуже годину дана. Како је ова племенита материја изузетно осетљива на спољашње утицаје влаге, топлоте, светлости, ваздуха и разних хемијских агенса, у фармацеутској индустрији се прерађује поступком лиофилизације, при чему се вакуумом одузима вода, претварајући је у прах. Само тако обрађена може да се чува неколико година.

Делује антибактеријски, антивирусно и антигљивично

У исхрани људи, матични млеч првенствено има дејство на жлезде са унутрашњим лучењем. Зато је потребна велика обазривост при примени млеча и његових мешавина са другим пчелињим производима, посебно код деце и младих, те није наодмет претходно посаветовати се са изабраним лекаром. Помешан са фино кристалисаним медом, представља изванредан природни регенератор, који делује на функционисање и јачање мускулатуре, побољшање апетита, обнављање болешћу изнуреног организма, убрзавање и поспешивање опоравка, побољшање здравственог стања у целини, психофизичке кондиције, посебно код врхунских спортиста. Матични млеч показује задивљујућа антибактеријска, антивирусна и антигљивична својства, дакле спречава упале, захваљујући гама-глобулину. Помаже зацељивању прелома и дијабетичких рана, одличан је за опорављање, па се зато препоручује болесницима који пате од различитих поремећаја функција јетре. Како спречава стварање крвних угрушака, благотворан је код тромбозе.

Примена и чување

Ево неких, најчешће коришћених, једноставних рецепата за припрему и коришћење препарата на бази млеча и других пчелињих производа. Млеч у алкохолном раствору припрема се тако што се свеж матични млеч размути у 40-45% етил-алкохолу, у односу 1:20, што значи да на грам млеча долази 20 грама алкохола. Овако припремљен препарат користи се четири пута дневно у дозама од пет до 10 капи.
Мешавина меда и млеча припрема се мешањем свежег млеча са фино кристалисаним медом, у односу два грама млеча на 100 грама меда. Добијена маса се чува у тамној стакленој посуди. Користи се три пута дневно по једна кафена кашичица, пола сата пре јела.
Млеч се може мешати и са медом и поленом: у килограму фино кристалисаног меда размути се четири грама млеча, уз додатак 30 грама самлевеног поленовог праха. Маса се добро измеша, чува у тамној посуди, на хладном месту, а узима се два до три пута дневно по једна кафена кашичица пре јела.
Текст: Дејан Крецуљ

Извор: Пољопривредник 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish