Image Alt

Пет разлога зашто треба да једете вишње што чешће

Пет разлога зашто треба да једете вишње што чешће

Сезона је вишања, па је искористите да једете свеже, јер су добре за здравље целог организма.

Вишње су богате витаминима и минералима који благотворно делују на здравље. Садрже и велику количину антиоксиданата, а имају мало калорија. Амерички дијетолог Карли Седлецек наводи 5 одличних разлога да их једете.

1. Чувају здравље срца

Вишње богате антиоксидантима, попут антоцијана и кверцетина који помажу у борби против оксидативног стреса и утичу на смањење упале, чиме се смањује ризик од развоја хроничних болести, као што су различите кардиоваскуларне болести. Конзумирање вишања помаже и у смањењу крвног притиска и снижавању холестерола.

2. Јачају имунитет

Ако желите да једете воће богато витаминима А и Ц, који су неопходни за здрав имунитет, чешће једите вишње. Ови витамини у комбинацији помажу у јачању одбрамбене способности тела, па се оно лакше штити од инфекција.

Илустрација: Вишње су одличне за срце, ублажавају бол у зглобовима, јачају имунитет/ ФОТО: Pixabay

3. Ублажавају бол у зглобовима

Вишње имају снажна противупална својства, што их чини одличним воћем за особе с упалним стањима, попут артритиса. Једење вишања може помоћи код болова у зглобовима и укочености.

4. За бољи квалитет сна

Вишње су природни извор мелатонина, хормона који регулише сан. Стога, конзумирање вишања може помоћи у побољшању трајања и квалитета сна.

5. Стварају осећај ситости

Захваљујући томе што су нискокалорично воће богато влакнима, вишње су одличне за све оне који желе да регулишу тежину или изгубе килограме. Садржај влакана у вишњама ствара осећај ситости и помаже у контроли апетита, чиме се аутоматски утиче на смањење укупног уноса калорија.

Извор: https://najzena.alo.rs/zdravlje/vesti/89651/nisu-samo-ukusno-voce-dijetolog-navodi-5-odlicnih-razloga-da-jedete-sveze-visnje/vest

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish