Image Alt

Волите јагоде? Кад прочитате ово волећете их још више

Волите јагоде? Кад прочитате ово волећете их још више

Јагоде имају бројне бенефите за здравље. Али шта се дешава са вашим телом када свакодневно једете јагоде?
Хајде да истражимо чињенице о нутритивној вредности јагода, њихове здравствене бенефиције и потенцијалне ризике на које треба обратити пажњу.

Нутритивна вредност јагода
Једна шоља целих јагода (око 144 грама ) садржи следеће, према USDA:

 • Калорије: 196
 • Укупни угљени хидрати: 11 г
 • Дијететска влакна: 3 г
 • Укупни шећери: 7 г
 • Протеини: 1 г
 • Укупне масти: 0 г
 • Засићене масти: 0 г
 • Натријум: 1 мг
 • Калијум: 220 мг
 • Магнезијум: 19 мг
 • Витамин А: 17 ИУ
 • Фолат: 35 µг
 • Витамин Ц: 85 мг

Здравствене предности јагода
Могу смањити упалу

Јагоде су богате антиоксидансима и витамином Ц, природним антиупалним средствима која помажу у смањењу хроничне упале и повезаних здравствених проблема. Према истраживању из 2021. године објављеном у часопису Антиоџидантс, антиоксиданси које садрже јагоде могу помоћи у превенцији и управљању упалним стањима, попут кардиоваскуларних болести и дијабетеса.

Британи Лабек, дијететичар, каже за EatingWell: „Јагоде су посебно богате антиоксидансима, попут витамина Ц, флавоноида и фенолних киселина. Антиоксиданси који се налазе у јагодама повезани су са смањењем упала. Истраживања показују да конзумирање јагода такође може да повећа ваш укупни антиоксидански статус.“

Илустрација: Јагоде смањују ризик од срчаних болести, побољшавају здравље мозга

Могу смањити ризик од срчаних болести

Захваљујући високом нивоу спојева који воле срце попут антоцијана, истраживања показују да јагоде могу помоћи у заштити вашег кардиоваскуларног система подржавајући здрав крвни притисак и ниво холестерола. Ови бенефити за здравље срца смањују факторе ризика за хронична стања попут срчаних болести.

„Консумирање јагода може смањити ваш ризик од срчаних болести“, каже Лабек. „Разна истраживања су открила користи за срце од конзумирања јагода. Иако су резултати конфликтни, нека истраживања показују да конзумирање јагода смањује липиде у крви и систолни крвни притисак.“

Могу побољшати здравље мозга

Према систематицком прегледу из 2022. године у часопису Scientific Reports, полифеноли у јагодама – који делују као антиоксиданси – могу помоћи у одржавању когнитивне функције како старите, побољшавати здравље мозга и подржавати менталну оштрину.

„Верује се да јагоде имају неуропротективне ефекте. Дугорочна конзумација јагода повезана је са споријим стопама когнитивног опадања са годинама“, каже Лабек, позивајући се на истраживање из 2021. године у часопису Molecules.

Могу побољшати варење

Својим високим садржајем влакана, јагоде могу помоћи у подршци здравом варењу, спречити затвор и нахранити корисне бактерије у цревима, закључила је студија из 2020. године објављена у часопису Нутриентс.

„Влакна су неопходан део дигестивног здравља, општег метаболичког здравља, здравља срца и још много тога“, објашњава Лабек. „Добијање довољно дневних влакана може чак смањити ризик од одређених врста карцинома.“

Могу побољшати контролу нивоа шећера у крви

Студије показују да јагоде могу помоћи у смањењу одговора на инсулин и побољшању инсулинске резистенције. Њихов висок садржај влакана такође помаже успоравању апсорпције шећера, чинећи их фантастичним избором за регулисање нивоа шећера у крви.

„Јагоде имају ниски гликемијски индекс, што значи да не изазивају брзе скокове нивоа шећера у крви“, каже Лабек.

Илустрација: Одређени број људи је алергичан на јагоде, па не би требало да их једу

Да ли су јагоде безбедне за све?
Јагоде су генерално безбедне за већину људи. Али за оне који су алергични на слично воће, конзумирање јагода повремено може довести до алергијских реакција. Међутим, истраживања сугеришу да су алергијске реакције на јагоде више реакција на храну него типична алергијска реакција.

Додатно, они који су осетљиви на салицилате могу доживети симптоме попут главобоља или проблема са варењем због природног садржаја салицилата који се налази у јагодама. Али за већину људи, јагоде су диван и безбедан додатак здравој исхрани.

„Једна од сјајних ствари код јагода је што су изузетно свестране. Можете уживати у јагодама свеже, смрзнуте, сушене или чак у праху“, каже Лабек.

Извор: https://www.danas.rs/zivot/jagode-i-zdravlje/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish