Image Alt

Вода од коприве, напитак злата вредан

Вода од коприве, напитак злата вредан

Природа се зелени, после кише све буја, расте и коприва – биљка коју су некад користиле наше баке, а онда је остала у прошлости. Нова истаживања потврдила су да садржи неке веома важне нутријенте за функционисане нашег организма.

Коприва је коровска биљка коју су користили још стари Римљани, али и наше баке. А онда је биљка постала прилично занемарена и у кухињи и као биљка од које се спрема чај. Савремена истраживања доказала су да коприва садржи селен, гвожђе, калцијум, манган, магнезијум… читав низ витамина и минерала неопходних организму, тако да је треба користити у сваком животном добу, свакодневно. Добра је допуна многим специјалним режимима исхране, од коприве се кува чорба, њени листови се користе као замена за спанаћ у питама зељаницама и вариву, прави се чај од коприве, тоник од сока коприве сачуван у алкохолу или у меду, коприва се суши, додаје тинктурама. Коприва поправља и активира најзначајније процесе у телу, попут метаболизма, повећава отпорност добрих бактерија на штетна дејства из околине, поправља варење и имуносистем, одлична је за мршављење. Али треба знати да су за кување добри само њени млади, нежни врхови, док стабљика и доњи листови нису јестиви.

Коприва има и “заштитне” моћи у које су некад веровали пољопривредници, а познати израз “неће гром у коприве” у значењу “неће се то баш теби догодити” некад је имао сасвим друго значење. Коприва је једна од биљака посвећених Перуну Громовнику, зато служи као заштита од грома.

Илустрација: Коприва је изузетно здрава и користи се у исхрани, али и на многе друге начине

Како се прави вода од коприве

Најједноставнији начин да свом телу подарите све благодети коприве, јесте да пијете воду од коприве.
Потопите стабљику-две коприве у чинију с водом, поклопите, оставите да стоји бар сат времена, процедите и пијте током дана. Најбоље би било да коприву потопите вече пре и да пијете сутрадан. Осим као напитак, вода од коприве може да се користи за прање косе. Познато је да је корпива један од најмоћнијих природних препарата за перут, а притом ће лепо уклонити масноће, власи ће брже расти и веома лепо мирисати на природну свежину. Савет: Важно је да користите коприву која расте у природи, не у граду и не брати је уколико је одређеног дана или два-три дана раније падала киша.

Извор: https://www.magazin.novosti.rs/sr/zdravlje/saveti/vest/kako-se-pravi-voda-od-koprive-zlatna-tecnost-od-zelene-biljke-super-je-za-mrsavljenje-i-fantasticna-za-kosu-1/1538020

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish