Image Alt

Отворен сајам туризма, резултати одлични

Отворен сајам туризма, резултати одлични

На Београском сајму отворен је 45. Међународном сајму туризма, на коме ће до 25. фебруара, више од 27 земаља и око 400 излагача представити своје понуде. Сајам је отворио председник Србије Александар Вучић у присуству министра туризма и омладине Србије Хусеина Мемића и министарке туризма Грчке Олге Кефалојани, чија је земља партнер овогодишње манифестације.

Председник Србије је казао да је Србију прошле године посетило 2,1 милион страних туриста.

– Први пут у историју је у Србији број страних гостију премашио број домачих туриста. Србија је у прошлој години била прва дестинација у свету по расту прихода од страних туриста у односу на 2019. и износио је 79% – рекао је Вучић, наводећи да су то подаци Светске туристичке организације.

Истакао је и да је девизни прилив Србије од туризма 2023. износио је рекордних 2,55 млрд ЕУР, што је 1,1 млрд ЕУР више него 2019. године, а 3,5 пута више него 2012. године.

Према његовим речима, прошле године евидентирано је око 4,2 милиона долазалка туриста и 12,4 милиона ноћења.

– Србија је 2023, повећала број долазака страних гостију за 15% у односу на предпандемијски ниво промета, док је међународни тренд имао пад у односу на 2019. годину – навео је председник Србније.

Додао је и да су прошле године страни гости реализовали 5,5 милиона ноћења, односно три пута више него 2012. године.

– Ове године, иако је тек почетак, имамо евидентиран раст укупних долазака за око 3%, а број ноћења чак за 19% у односу на исти период лане – казао је Вучић.

На сајму туризма, чији је овогодишњи слоган “Авантура почиње овде”, први пут ће наступити Камбоџа, Еквадор, Света Луција и Либија, а земље које се враћају и поново ће учествовати су Индонезија, Куба и Сао Томе и Принципе.

У павиљону Националне туристичке организације Грчке, биће присутни излагачи из целе земље, од регионалних представника, туристичких организација из најпопуларнијих грчких дестинација до професионалних удружења.

Србија ће своје туристичке потенцијале представити кроз наступе ТОС-а, ТОБ-а, Туристичке организације Војводине, као и многобројних регионалних и локалних туристичких организација из свих делова Србије.

ТОС се представља се под слоганом “Србија. Доживи!”, а поред активног одмора акценат ће бити на богатству различитости, кроз промоцију нових брошура под називом “Упориште духовности” и “Мој Дунав”.

Међу излагачима биће и Министарство туризма и омладине, Скијалишта Србије, Завод за заштиту природе, Природњачки центар Свилајнац.

ТОБ ће представити предстојећу специјализовану изложбу ЕXПО 2027 у Београду.

Током сајма ће бити одржани пословни састанци, па је тако већ више од 100 професионалних купаца заказало више од 500 састанака преко Б2Б платформе.

Србија, према подацима светске туристичке организације, има највеће раст прихода од туризма у прошлој години, у односу на 2022. годину, који износи 79 одсто.

Истовремено са Сајмом туризма на Београдском сајму је организоаван и 19. Међународни сајам хотелско угоститељске опреме ХОРЕЦА-ОПРЕМА.

Тај сајам ће окупити компаније које се баве производњом, дистрибуцијом и продајом хотелског и угоститељског намештаја, опремом за кухиње, ресторане и барове, као и услужним делатностима, новим трендовима пословања, снабдевања и функционисања угоститељских објеката.

Радно време Сајма туризма и Сајма ХОРЕЦА-ОПРЕМА од 22. до 24. Фебруара је од 10 до 19 сати, а у недељу, 25. фебруара, од 10 до 18 сати.

Цена појединачне улазнице је 500 динара, групна улазница, за најмање осам особа, кошта 400 динара, док пословна улазница са пакетом погодности изности 3.000 динара, а цена паркинга је 200 динара по сату.

Свечаном отварању присуствовали су и министри туризма Анголе, Црне Горе, Сао Томе и Принципе, Републике Српске, као и министар грађевинарства Горан Весић, министарка правде Маја Поповић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министарка за бригу о породици Дарија Кисић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, директорка Туристичке организације Србије (ТОС) Марија Лабовић, директор Туристичке организације Београда (ТОБ) Миодраг Поповић.

Извор: Е капија

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish