Image Alt

Најстарији ауто камп „Белоцркванска језера“ рај за туристе

Најстарији ауто камп „Белоцркванска језера“ рај за туристе

Смештајне капацитете у Општини Бела Црква чине виле, специјално зидане за намену издавања соба туристима, и ту се нуди  око 95 одсто места за боравак и одмор.

Љубитељима природнијег окружења доступна су три категоризована ауто-кампа, два на Врачевгајском језеру, а један на Главном који нуде капацитет од око 600 смештајних јединица. Како је за „Дневник” рекао директор Туристичке организације белоцркванске општине Новица Јовановић, свако место које претендује да постане туристичко, те свој садржај приближи широком спектру туриста треба да има бар један такав камп.

– Бела Црква има дугу традицију ауто- кампова, те су овде регистрована три од 37. Најстарији је камп „Белоцркванска језера“ које се налази на Градском језеру. Капацитета је 100 кампинг јединица и практично је попуњен. Ту бораве гости који се овде враћају већ деценију или дуже, па чак остану и ван сезоне. А како и не би, с обзиром на то да је зелена оаза столетне шуме, са мноштвом спортско – рекреативних садржаја на обали језера. Ту је плажа са бетонском трибином предвиђена за мини театар, затим тениски и кошаркашки терени, шеталиште, сплав – дискотека… Камп је популаран међу риболовцима, излетницима и рекреативцима. У близини су мало викенд насеље и ресторан са могућношћу доплате пансионских оброка и продавница – рекао је Јовановић.

Кампинг одмориште „Релакс“ налази се на Врачевгајском језеру, поред главног пута Београд – Бела Црква. Како каже Новица, опремљен је са комплетном инфраструктуром и бесплатном „вај-фај” мрежом. Капацитет кампа је око 50 кампинг јединица и  три четворокреветна бунгалова. У близини су ресторан и кафе-бар.

–Треће одмориште је „Оаза – Камп Бела Црква“ и такође је на Врачевгајском језеру, поред главног пута Београд – Бела Црква. Само кампинг одмориште простире се на 8.200 квадратних метара са плажом која је 300 метара. Кампинг одмориште опремљено је тоалетима, соларним колекторима за топлу воду за туширање, градском водом за пиће, уз шест судопера, има струју, хемијски тоалет и бесплатан бежични интернет. У кампу су обезбеђени услужни роштиљи, постављене су клупе у хладовини и на самој обали језера – прича наш саговорник.

Бела Црква има много потенцијала за ширење тог вида туризма, а Јовановић каже да, како се постојећи кампови полако попуњавају, надају се да ће бити заинтересованих за улагање у нове кампове и кампинг одморишта. Предео има још прелепих језера и локација за ту сврху, као што  су обале поред река Дунав и Караш.

И. Бакмаз

Извор: ДНЕВНИК

БЕЛОЦРКВАНСКА ЈЕЗЕРА

Попут расутих бисера, Белоцркванска језера својом лепотом маме посетиоце. Свако од језера поседује неку своју специфичну чар; неко долази због скривених и мирних плажа, неко ради провода и добре забаве , пецароши због риба од ” два метра” сурфери и једриличари ради ветра за којим вечито чезну…. а деца ко деца, моле да их маме и тате оставе само још ” 5 минута” у води.

Због 7 језера, Белу Цркву зову град језера. Године 1904. почело је ископавање и експлотације шљунка на подручју Беле Цркве. Вађењем шљунка за индустријску потребу настала су вештачка језера, сада представљају једну од главних атракција општине. Посматрана у целини, Белоцркванска језера одликују се стабилним обалским линијама и незнатним колебањем нивоа воденог огледала. Својим морфометријским и термичким особинама погодују развоју рекреативног, излетничког, манифестационог и спортског туризма, а због богаства рибљег фонда и орнитофауне имају велики потенцијал за развој риболовног и “бирд wатцхинг” (посматрање птица) туризма. Због високог степена хетерогености његових компоненти присутан је велики број врста, од оних чије су станишта акваторије, ливадске и шумске фитогеоценозе до оних које су део урбаних екосистема. Све то код посетилаца ствара осећај посебности, разноликости и атрактивности пејзажа. Белоцркванска језера, због њихових карактеристика, често називају Бисерном огрлицом Баната. Језера се наслањају на урбано подручје Беле Цркве и својим потенцијалом на комплементаран начин употпуњују туристичку понуду СРП Делиблатска пешчара. Најпопуларнија од ових језера су Градско језеро, Врачевгајско, Шаранско и Шљункара. Остала језера нису урбанизована и представљају рај за рониоце и страствене пецароше, који су у највећем броју и посетиоци ових језера.

ГРАДСКО ЈЕЗЕРО

Градско језеро се простире дуж леве стране пута за Ковин, уз западни обод Беле Цркве. На северној страни је изграђена бетонска обала са благим прелазом ка већој дубини изнад које се налази ресторан „Језеро”. У продужетку од око 300 метара налазе се бунгалови са 66 лежајева. Просечна дубина језера је 3 метра, а у току максималног водостаја не прелази 6,5 метара. На југоисточном делу језера налази се шљунковита плажа дужине око 80 метара који посетиоци радо користе због близине пливачког, ронилачког, ватерполо клуба и скакаонице. Непосредно иза источне обале налази се ауто-камп са 250 јединица, као и апартманско насеље (виле и апартмани регистровани од две до четири звездице). У протеклих десет година је највише уложено на унапређењу туристичких садржаја на обали тог језера. Урађена је комплетна инфраструктура, тако да постоје два тоалета од којих је један у оквиру ауто кампа, тушеви са топлом водом, пешачка и трим стаза око целог језера са ноћним осветљењем, па је погодно за ноћне шетње, а у летњем периоду и за ноћно купање, ресторани, кафићи са понудом десерта( сладолед, палачинке, крофнице…), брза храна, продаја сувенира, на једном делу плаже је омогућено изнајмљивање сунцобрана и лежаљки, изнајмљивање педалина, постоји и школа пливања као и роњења. Постоје и такмичења на води ( ватерполо утакмице, једриличарска регата, Видовдански маратон у препливавању). За љубитеље риболова постоји могућност пецања на језеру, а за безбедност током целог дана у току летњег периода брине спасилачка служба. За младе постоји ноћни провод у кафићима и на сплаву уз познате певаче и Ди-џејеве. На самој обали постоји смештај у виду бунгалова и апартманско насеље као и регистровани ауто камп. У близини језера налазе се тениски терени и кошаркашки терен и парк са дечијим игралиштем. За безбедност купача у току летње сезоне брине спасилачка служба, која пружа прву помоћ када год је она потребна.

ВРАЧЕВГАЈСКО ЈЕЗЕРО

Врачевгајско језеро налази се на удаљености од 200 метара од Градског језера, уз десну страну регионалног пута Бела Црква – Ковин. Просечна дубина је око 2 метра, а највећа је у јужном делу и износи око 3,5 метра.
На југозападној обали језера налазе се два ауто кампа прве категорије, са преко 50 камп јединица, рестораном, бунгаловима, санитарним чвором и тушевима са топлом и хладном водом. Плажа је шљунковита, а љуљашке, клацкалице и тобогани представљају право уживање за најмлађе госте. Могуће је изнајмити и чамце и педалине за вожњу по језеру.

Јединствена особеност Врачевгајског језера је острво, предивно уређено са природним хладом великог дрвећа и уређеним прилазима са воде и копна. Уз кафе-бар, на острву је могуће уживати у сунчању на лежаљкама или зеленим површинама. Цело острво је оивичено плажом са сунцобранима и лежаљкама.
У непосредној близини налази се још једна уређена плажа са комплетном инфраструктуром и забавним садржајем: кафе-бар, тоалет, тушеви, лежаљке, сунцобрани, терен за одбојку на песку, тобоган на води, Адреналин парк, а за безбедност купача брине спасилачка служба. На преосталом делу обале Врачевгајског језера, могу уживати љубитељи природе и пецароши.

Извор: http://www.belacrkvato.org/jezera.html

Фото: ТОС, http://www.belacrkvato.org/jezera.html

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish