Image Alt

Заборављени бисер међу српским бањама

Заборављени бисер међу српским бањама

У Западној Србији по популарности доминира Бања Ковиљача, али овај део наше земље крије многа богатства, па се тако се скрила и Бања Бадања. Налази се у истоименом селу смештеном у подножју планине Цер.

Кажу да су лековиту воду и блато случајно открили пастири, а данас ово место полако поприма ниво модерних бањских лечилишта. По цени смештаја спада у групу најповољнијих.

Ако никако не волите гужву и желите мир без компромиса, ова бања у Србији је прави избор за то. Бања Бадања је позиционирана на тромеђи Лознице, Шапца и Ваљева, па због тога туристи имају бројне опције за обилазак и упознавање бројних богатстава овог краја. До ње се стиже магистралним путевима Београд-Шабац и Шабац-Ваљево, а од Београда конкретно је потребно око два сата вожње јер је удаљеност око 168 километара.

Што се тиче смештаја, овде засад нема великих хотела или објеката са великих смештајним капацитетима, као што је случај на већим бањама, већ доминира приватан смештај. Тачније, у Бањи Бадањи се налази само један већи мотел по имену “Церница” и Специјална болница за рехабилитацију „Боро Скорић“, која нуди око 25 лежајева. Ипак, нема сумње да ће се угоститељски сектор овде развијати у будућности.

Илустрација: Бања Бадања је удаљена само два сата вожње од Београда

 

Цене смештаја Бања Бадања и околина

– Цене преноћишта се у Бањи Бадањи се крећу од 20 евра па навише, односно једна ноћ у просеку око 25-30 евра за две особе, рекла је саговорница која се већ дуго година бави издавањем апартмана у лозничком крају те познаје цене смештаја и у овој бањи.

Смештај се може пронаћи нешто даље од Бадање, на пример у градовима Крупањ или Лозница, али и у неким местима око ових градова.

На око два километра од лечилишта се преко “Букинга” овог викенда може изнајмити апартман за две особе по цени од 30 евра. Објекат је климатизован, има терасу, брачни кревет, нове уређаје, кухињу, а посетиоцима је доступан и бесплатан паркинг. За три особе кошта 32 евра, а за четири – 35 евра. Уколико желите самосталан боравак, цена је нешто нижа и власник ће вам издати за 28 евра. За самце се може наћи смештај и за око 1.800 динара по ноћењу. Овде се плаћају додатне таксе од око 3 евра.

Слична цена апартмана је и у Крупњу, где се “делукс двокреветна соба може изнајмити за” 30 евра, а преостало је још свега 3 смештајне јединице за овај викенд, судећи по Букингу. Овде се, рецимо, може преноћити у лепој вили за 50 евра.

У Лозници се могу изнајмити апартмани по цени већ од 22 евра па навише, стан на дан се може наћи за 25 евра. Луксузније и модерније опремљене варијанте се издају за око 45-65 евра по дану.

Илустрација: Бања Бадања нуди бројна места и пешачке стазе за уживање у природи/ ФОТО: Facebook/ Слађана Петровић

 

Лечење у Бањи Бадањи

Бања Бадања има две врсте лековитих вода, гвожђевите и сумпоровите воде, које се испитују још од краја 19 века. Прве се препоручују за пиће јер благотворно делују на стомачне проблеме и анемичност, док се воде богате сумпором препоручују за купање. Оне извиру из два извора “Слана бара” (“Главни извор”) и “Гвоздене воде” (“Црвени извор”, по боји коју даје присуство гвожђа). Лековите воде овде спадају у ред хладнијих.

У Бањи Бадања се најбоље лече :

  • Реуматска обољења
  • Артритис
  • Гинеколошка обољења
  • Пост – трауматска стања
  • Препоручује се и шетња такозваном “Стазом здравља”.

Значење назива Бадања

Не може се говорити о овој бањи, а да се не помене занимљива етимологија имена. Бадањ је архаични назив за шупље дебло које се користило за довођење воде од извора до воденице. Такође се верује да су лековита својства Бање Бадање открили пастири који су приметили да им се стока ваља по блату када има неке тегобе и након тога лако опоравља.

Поред тога, занимљива је легенда о цару Тројану која се везује за овај крај. Остаци средњовековног “Тројановог града” се налазе на Церу, па је народ развио бројне легенде везане за овог цара. Веровало се да је цар Тројан имао пет ћерки Косану, Ковиљку, Виду и Соку, док се име пете ћерке не зна. О томе сведоче топоними Бања Ковиљача, Соко Град, Видин и Косанин град.

Уколико долазите у церски крај, препорука за обилазак је спомен костурница у селу Текериш, подигнута после чувене Церске битне у част погинулих српских војника, али незаобилазни су и манастири Петковица, Чокешина, Криваја и Радовашница.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4357104/na-dva-sata-od-beograda-krije-se-banjski-biser-zapadne-srbije-cena-smestaja-od-20-evra-a-nudi-vam-se-mir-i-zdravlje

ФОТО: Facebook/ Богдан Лазић

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish