Image Alt

Oбележен Светски дан српског кола

Oбележен Светски дан српског кола

У Новом Саду обележен Светски дан српског кола. Члан Градског већа за културу Далибор Рожић је у Свечаној сали примио добитнике признања, представнике учесника и организаторе манифестације која се организује поводом обележавања Светског дана српског кола и 15. Фестивала златних ансамбала Србије.

Фолклорни ансамбл “Вила” и СКУД “Железничар” организују манифестацију којом се промовише, негује и чува коло као нематеријално културно наслеђе које се на УНЕСКО листи налази од 2017. године.

Поздрављајући присутне Далибор Рожић истакао да је неговање различитости и културно-историјског наслеђа, у сарадњи са целокупном друштвеном заједницом, једна од основних карактеристика Новог Сада.
– Традиција и обичаји у животу једног народа, поред језика и религије, вероватно најпресудније утичу на стварање и очување етничког идентитета те заједнице. Чињеница је да су Срби народ са богатом традицијом, који је, због сплета различитих историјских околности, био суочен са великим искушењима њеног очувања, па су многи обичаји изгубљени, или потиснути. Зато је данас присутна израженија тежња да се многи заборављени обичаји обнове и уткају у контекст савременог живота. Из истог разлога, овакви дођаји нису само културно-уметничка манифестација и показатељ богатства српске културе, већ и сведочанство да смо опстали као народ, да је народни дух неуништив и да праве вредности увек победе на крају. Српско коло је, поред гусала и славе, уврштено на УНЕСКО листу нематеријалног културног наслеђа света и као такво треба да се негује и промовише. Зато што подразумева учешће свих чланова заједнице, без обзира на етничку, религијску и генерацијску припадност, оно је огледало саборности и најлепша је слика коју ћемо данас послати у свет- рекао је Рожић.

Присутнима се потом обратио председник Савеза културно-уметничких друштава Србије и руководилац новосадског ансамбла “Вила” Милорад Лонић истичући да је намера ове манифестације да се грађанима приближи лепота нашег традиционалног наслеђа, јача заједништво и вера у заједничку будућност.

Овим поводом додељена су највиша признања Савеза за допринос неговању и одрживом развоју нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, а плакета Савеза припала је Граду Новом Саду за подршку у реализацији визије и мисије Савеза, а посебно пројеката „Светски дан српског кола“ и „Фестивала златних ансамбала“.

У оквиру обележавања Светског дана српског кола, Новосађани су имали прилику да заиграју српско коло „колубарски вез“ на Позоришном тргу, заједно са врхунским играчима, победницима на регионалном надметању у извођењу српског кола.

Извор: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/igralo-se-ispred-snp-u-novom-sadu-obelezen-svetski-dan-srpskog-kola-foto-08-12-2023

ФОТО: Ансамбл Вила/ Михаило Берчек /Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish