Image Alt

Чаробне слике нестварне лепоте насликане вином

Чаробне слике нестварне лепоте насликане вином

Бити сликар никада није било лако, бити уметник у данашњем тренутку додатни је изазов. Сликарка Мира Ковачевић пронашла је свој пут и љубитељима уметности понудила другачија уметничка дела. Њене слике су потпуно аутентичне, сензуалне тренутак лепоте заробљен на платну и за вечност. Уместо класичних сликарских боја она слика вином. Техника је настала још у доба ренесансе,  али је временом била запостављена и заборављена.

Опчињена уметношћу од детињства

Како је за Агробизнис магазин открила ова изузетно талентована сликарка од раног детињства све ју је водило ка уметности.

– Рођена сам у Земуну, али сам детињство провела у највећем мачванском селу у Бадовинцима. У том крају пуно је сликара, што академских, што аматера па сам још као дете знала да ће нека од уметности бити моје животно занимање. Одувек сам цртала, бојила, маштала. Завршила сам Школу уметничких заната у Шапцу, а дипломирала сам сликарство на Академији лепих уметности у Београду – прича нам  Мира.

Према њеним речима када се бавите сликарством јако је важно да осим квалитетом на себе скренете пажњу и начином рада.

– Дуго сам трагала за својом поетиком, причом, стилом, оним што ће ми помоћи да се разликујем од осталих, али и да ме као аутора испуњава. Уживајући у винима током једне дегустације схватила сам да бих могла користити вино као материјал за рад. Знала сам за технику винорел, односно сликање вином али се никада раније нисам у њој опробала. Већ након првог рада схватила сам да је чаробна, другачија и створена за мене – искрена је она.

Винорел је специфична сликарска техника, а сам процес стварања уметничког дела није ни лак ни једноставан. За разлику од густих сликарских боја вино је течно, водене текстуре, па се ради потезима који су слични акварел техници. Раскош се постиже различитим нијансама које имају различита вина и вински талози, а квалитет талентом и вештином самог сликара.

– Како се о винорел техници не учи у уметничким школама, или на факултету морала сам сама да је упознам и савладавам. Иако се винорелом бавим већ пет година и даље ме сваки нови рад наново одушеви и сваки пут научим нешто ново о самој техници. Вина којима сликам обично су она која волим и да пијем. Карактеристика мог рада је да највећим делом сликам црвеним винима насталим од аутохтоних сорти грожђа земаља нашег региона. Увек на радовима имам вранац, прокупац, блатину, плавац мали – рекла је наша саговорница.

 

На почетку док се и сама тек упознавала са техником за једну слику јој је било потребно и по седам дана, данас једно дало уради за три до четири дана.

-Углавном радим средње формате, али ми клијенти у последње време све чешће поручују и слике већих димензија – додала је она.

Жива техника

Винорел је жива техника, па се као и вино, и слика временом мења, а пурпурни и рибин тонови прелазе у бакарне и смеђе што даје додатну чар таквом уметничком делу.

–  Вино се и на папиру мења као што се мења у бачвама или боцама. Никада не могу са сигурношћу знати како ће нека слика изгледати након неколико  месеци, колико и када ће се вински тонови променити у смеђе. Винорел техника помогла ми је да се поново заљубим у сликарство, да верујем у себе, свој рад и таленат. Испуњава ме у потпуности и биће још дуго мој избор -објаснила је наша саговорница.

Мириним сликарским опусом доминирају жене. Сензуалне лепотице различитих година и типова од младих девојака и дама у зрелим годинама у раскошним, лепршавим хаљинама до актова.

– Инспиришу ме жене, њихова лепота али и сличност коју имају са вином. Попут младих вина и жене у младости су мирисне, румене и неодољиве, с временом, како старе, као и вина, и жене показују сву своју раскош и лепоту, свој пун потенцијал – открива Мира.

Слика она и бајковите пејзаже, знамените историјске личности, а на њеним сликама место је нашао и најбољи српски тенисер Новак Ђоковић. Вином практично може да се наслика све чак и иконе, али Мира воли да представља атмосферу која иде уз вино, хедонизам, лепоту и радост живљења.

– Од када сликам вином своје слике приказујем публици која воли и познаје вина, па се моји радови уместо у галеријама могу видети на сајмовима и салонима вина, као и у винотекама. Највећа награда су ми лепи коментари публике и њихова заинтересованост за оно што радим – закључила је сликарка Мира Ковачевић.

ИЗВОР: https://agrobiznis.rs/

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish