Image Alt

У селу Злакуса грнчарија се прави као у праисторији

У селу Злакуса грнчарија се прави као у праисторији

Грнчарија је један од најстаријих заната у људској историји и води порекло још из неолита. Некад давно храна се припремала и чувала искључиво у глиненим посудама. Квалитетна грнчарија може да опстане и хиљадама година а доказ за то је што овакве посуде археолози често налазе на локацијама древних цивилизација.

Као су се правиле глинене посуде у доба праисторије могуће је видети и доживети и данас у златибоском селу Злакуса. Злакусани односно занатлије из села Злакусе који припадају ужичком центру грнчарства свој занат називају лончарство по имену основног суда који производе (лонац), док је у централној, источној и јужној Србији уобичајен израз грнчарство (по речи грне коју су пиротски мајстори употребљавали за означавање основног суда који су израђивали у својим радионицама).

У сећање на чувене лончаре из Злакусане већ 27 година одржава се међународна колонија. Аутентичне занатске грнчарије и занатлије који су постали уметници свог заната окупили су се и ове године од 8. до 18. августа у селу Злакуса. Манифестација окупља уметнике са свих континената, представљајући фину спону традиционалног лончарства, јединственог по материјалу, методу рада и печењу на отвореном пламену ватре са савременим тенденцијама уметничке керамике.

Традиција лончарства у селу Злакуса код Ужица сеже више од 300 година у прошлост, а технолошки процес израде керамике, од посебне мешавине глине и ситно млевеног камена капацита, сличан је ономе у праисторији.Током 26 година трајања, Међународна колонија уметничке керамике окупила је 380 уметника из 38 земаља. Оставили су око 800 радова који ће, како Град Ужице планира, добити простор за сталну изложбу.

Извор: Етно Србија

ФОТО: ТОС/ Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish