Image Alt

Три дана трубачке феште и 100.000 посетилаца

Три дана трубачке феште и 100.000 посетилаца

Подизањем саборске заставе јуче у Драгачеву почео 62. Сабор трубача у Гучи који траје до недеље 12. августа. Домаћин овогодишњег Сабора је Жељко Танасковић (прослављени одбојкаш и спортски радник, Драгачевац, рођен у Лучанима). Уз саборску химну „Са Овчара и Каблара“, здравицу и беседе говорника подигнута је застава која ће се виорити наредна три дана колико траје ова трубачка фешта.Традиционално, након прве конференције за медије 62. Сабора, у Музеју трубе отворене су ликовне изложбе. Одмах после изложби, отворили смо и Улицу старих заната. Ове године, интересовање излагача из окружења али и целе Србије је порасло у односу на претходну годину, а домаћини и домаћице су се потрудили да што боље и репрезентативније представе своје маестралне рукотворине и домаће производе.

Илустрација: Богат културно-уметнички програм

На позорници Културног центра негујемо традицију кроз богат културно-уметнички програм. Гледали смо најбоље играче, понос нашег краја, КУД „Абрашевић“ и певачке групе, трубаче…
Концерт су одржали трубачи финалисти Сабора као и наши гости из Словеније, трубачки састав „PIVO IN ĆEVAPI“.
Први такмичарски програм на овогодишњем Драгачевском сабору трубача у Гучи, било је Такмичење младих трубачких оркестара Србије Добили смо најбоље младе оркестре и трубаче. За саборске награде надметало се 7 младих оркестара.
У паузи док је жири бирао оне најбоље, на позорници Културног центра концерт је одржао прослављени певач народне музике Чеда Марковић и то уз пратњу оркестра Екрема Мамутовића, мајстора и шампиона Гуче.

  • Трећи млади трубач- Данијел Дејковић из оркестра Данијела Дејковића, Захужање
  • Други млади трубач – Дарко Ивановић из оркестра Дарка Ивановића, Владичин Хан
  • Најбољи, први млади трубач- Матеја Станисављевић из оркестра „Весели дечаци“, Власотинце
  • Трећи млади оркестар – „Уроша и Огњена Васиљевића“, Пожега
  • Други млади оркестар – Давида Антића, Власотинце
  • Најбољи, први млади оркестар – „Драгачевски подмладак“, Гуча

Сви смештајни капацитети у Гучи су већ попуњени – и у хотелима и у домаћинствима. На више места у Гучи су кампови са санитарним и хигијенским условима, тушевима и тоалетима.

Илустрација: Улица старих заната

Саборски садржаји су бесплатни, не наплаћују се ни улазнице на концерте, као ни улаз у Гучу. Организатори очекују да ће 62. Сабор трубача посетити 100.000 љубитеља из земље и иностранства.

За три дана Сабора у Гучи публика ће моћи да чује и трубачке оркестре Бојана Крстића, Елвиса Бајрамовића, Драгана Павловића, Марка Трнавца, прошлогодишње победнике Сабора.

Финално такмичење 17 трубачких оркестара заказано је за недељу, од 18.00 сати, а потом ће наступити више певача фолк музике уз трубачке оркестре.

Извор: Етно Србија и Драгачевски сабор трубача

ФОТО Драгачевски сабор трубача/ Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish