Image Alt

Стари занати у Нишу добили своје место

Стари занати у Нишу добили своје место

Кеј Кола српских сестара од самог улаза са централног градског трга добио је нови изглед. Сада се ту налазе етно кућице које су се донедавно налазиле на самом Тргу у веме презника како би суграђани могли да купе нешто од производа нишких занатлија који су чувари традиције ручне израде предмета. И део Кеја где су кучице сада смештене довио је савим нови изглед. Поређане „као под конац“ кућице су сада овом делу Кеја дале изглед „улице заната“. Делују примамљиви, а коначно су пронашле своје место како би видљиве и доступне свима, а ипак на једном месту. Према речима градоначелнице Ниша Драгане Сотировски етно кућице ћу и остати и више се неће селити са једне на другу локацију.

Захвлајујући новој локацији на којој се се нашли посетиоци града али и саме Нишлије сада ће на једном месту моћи да разгледају али и пазаре производе ручно урађене опев од грчанских предмета, плетнеих корпи, плетаних играћака, кутија украшених декупажом, кухињских ситних предмета од дрвета и ћега не још.

„Водили смо се идејом да тај део Кеја кола српских сестара постане кварт занатлија. Сви монтажни објекти који су до сада били у Обреновићевој улици или на неком другом месту налазиће се ту. На истом простору се налазе и продваци половних уџбеника. И ту нећемо стати. Одлучили смо да помогнемо и кокичарима којих има неколико у граду на различитим локацијама. Планирамо да за њих направимо идентична колица, мало стилизована са великом точковима који делују помало егзотично тако да сви буду једнообразни. Биће униформисани као и они у земљама западне Европе и лепо ће озглдати“, највила је градоначелница Сотировски.

Иначе, етно кућице су до сада више пута мењале своју локацију. Биле су у Тврђави, на Кеју поред Нишаве, али су увек привлачиле пажњу како туриста тако и Нишкија који су радо пазарили ручно рађене предмете. На овај начин ће се сачувати и стари занати од заборава јер ће занатлије добити своје место на коме могу да изложе своје производе. Осим што чувају старе занате, они на овај начин чувају и традицију чиме се Ниш поноси. (крај) ВП/СМ

ИЗВОР/ФОТО: ЈУГПРЕСС

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish