Српски ритуал добродошлице: Слатко, вода и образ домаћина
Није било домаћинства у Србији, било у селу или у вароши, које није у госте дочекивало слатким. Угланцана тацна, чаша хладне воде и мала кашичица у кристалној чинији – тај призор био је више од послужења. Био је то обичај, ритуал добродошлице, симбол части и лепог васпитања.
Слатко се није јело да би се засладило. Слатко се служило да се покаже да сте добродошли. Свако ко би ушао у кућу – род, комшија, путник, пријатељ или намирник – био је дочекан слатким. А домаћица би с осмехом рекла: „Извол’те, слатко и водица.“
Сама припрема слатког била је породични догађај. Кувало се у великим лонцима, у дубоким двориштима, у јулу или августу, од првих трешања, шљива, рибизли, кајсија, купина, па чак и од латица руже. Све је морало да буде „као стакло“ – чисто, густо, провидно. Ниједан шећер није смео да загори, ниједна воћка да се распадне.
У неким крајевима Србије, свака кућа имала је своје омиљено слатко. У Шумадији се највише ценила дуња, у Војводини шљива или рибизла, на југу трешња или грожђе. У сваком крају, међутим, важило је исто правило: нема куће без слатког, као што нема куће без образа.
У доба градских салона и варошких госпођа, служити слатко било је и питање стила. Посуде од порцелана, посебне сребрне кашичице и кристалне чаше за воду биле су неизоставне у богатијим кућама. Али и у најскромнијим домовима, слатко је било прво што се нудило – и последње што се заборављало.
Данас, тај обичај је готово нестао. Ретке су куће где се гост још дочекује слатким, а још ређе су домаћице које га саме кувају. Слатко се прелило у тегле на пијацама и рафове у маркетима. Углавном га купујемо „кад затреба“. Али мало ко се сећа да је некад – увек требало.
Слатко није било ствар потребе. Било је ствар поноса. У њему се није налазио само шећер и воће – већ рад, труд, част и она тиха српска љубазност која није тражила ништа заузврат.
Можда је време да се вратимо једној кашичици. И једној чаши воде. Да би и наш дом, макар у том малом гесту, поново био оно што је некад био – кућа у којој сте добродошли.
Слатко од јагода – стари рецепт наших бака:
Састојци:
-
1 кг јагода (чвршћих, мањих, здравих плодова)
-
1.2 кг шећера
-
1 чаша воде
-
1 лимун (по жељи – сечен на танке колутове или исцеђен сок)
Припрема:
-
Јагоде пажљиво опрати и очистити од петкица, али тако да плод остане цео.
-
У већу шерпу сипати шећер и воду. Загрејати на умереној ватри док се шећер не отопи и сируп не прокључа.
-
Кад сируп постане густљикав (тест: капљица на тањирићу не сме да се разлива), додати јагоде пажљиво, да не пукну.
-
Кувати на тихој ватри око 25–30 минута, повремено протресати шерпу (немој мешати варјачом).
-
При крају кувања, додати лимун (колутове или сок), и кувати још 5 минута.
-
Скинути пену ако се створи. Оставити да се мало прохлади.
-
Топло слатко сипати у стерилисане тегле, затворити и окренути наопако да се вакумира.
Мала тајна:
Ако желиш да јагоде остану целе и сјајне, најбоље је да преноће у шећеру пре кувања (измешати јагоде и шећер, па тек сутрадан кувати).