Image Alt

Српске игре и песме чувају од заборава

Српске игре и песме чувају од заборава

АНСАМБЛ народних игара и песама Косова и Метохије “Венац” из Приштине са привременим седиштем у Грачаници једини професионални ансамбл на Косову и Метохији препознао је своју улогу и значај у културном животу покрајине. Свесни да их место у коме раде посебно “обликује” и обавезује у мисији очувања и презентације нематеријалног културног наслеђа, из овог Ансамбла спроводе мисију сведочења да културна баштина српског народа на Косову и Метохији није само део историјског памћења, већ да је она актуелна и “жива” и данас.

– Венац је у години на измаку завршио један од својих пројеката постављања кореографија које садрже српске народне игре и песме са КиМ, чиме је значајно обогатио свој репертоар. На тај начин смо постигли да се српске игре и песме сачувају од заборава – истиче Снежана Јовановић, директорка “Венца” која наглашава да један од пројеката представља и кореодрама “700” посвећена јубилеју седам стотина година манастира Грачанице.

Фото: https://www.ansamblvenac.rs/fotografije/

Чланство

КОЛЕКТИВ Ансамбла “Венац” броји више од стотину професионалних чланова у које спадају играчи народне игре, музичари, уметничко руководство ансамбла, технички и општи сектор, хонорарни и стручни сарадници као и администрација. Део њиховог рада је и пројекат “Венчева школа фолклора” где окупљају децу и подучавају их народним играма и песмама.

Пројекат који може бити окарактерисан као мјузикл народне игре, урађен је у славу манастира Грачаница и “Венац” планира да је игра до прославе следећег јубилеја 800. година манастира Грачаница.

– Поред пројекта кореодраме, наш национални ансамбл објавио је и музички албум “700” захваљујући Министарству културе Републике Србије – појашњава Јовановићева.

Опомињући да су због тешке политичке и безбедносне ситуације на Косову и Метохији угрожени српски манастири које желе да присвоје и прогласе албанским споменицима, “Венац” је преузео и иницијативу у промовисању манастира Српске православне цркве који се налазе на листи Унеска.

– “Венац” жели да промовише и материјално културно наслеђе Косова и Метохије, споменике српске духовности и културе, па је зато снимљен видео-запис у манастирима Високи Дечани, Пећкој патријаршији, Грачаници и цркви Богородице Љевишке у Призрену – појашњава Јовановићева.

Наставак пројекта у 2024. подразумеваће званичну промоцију виртуелног филма “Српско културно наслеђе Косова и Метохије” коју ће “Венац” да организује заједно са Министарством културе, Епархијом Рашко-призренској и Факултетом драмских уметности, прво у Грачаници а затим у Београду.

Д. Зечевић

Извор: Новости

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish