Image Alt

Све тајне Пиротског ћилима

Све тајне Пиротског ћилима

Град Пирот покренуо је процедуру да пиротски ћилим буде стављен под заштиту Унеска. Прошле године крајем лета у дворишту Историјског архива у овом граду одржан је први Фестивал ћилима на коме је по први пут изложен део непроцењиве збирке пиротских ћилима из фонда Музеја Понишавља у Пироту. Реч је о двадесетак најлепших ћилима из збирке од преко 400 примерака, а најстарији ћилим изаткан је далеке 1880. године. Ћилими који су били изложени имају и неке врло ретке шаре, попут лавље шапе.

Илустрација: Ткање пиротског ћилима захтева посебно знање и вештину

ВЕШТИНА И ПРЕЦИЗНОСТ ТКАЊА
Иако је већина људи чула за чувене пиротске ћилиме мало ко, посебно од младих зна шта је то. У питању је руком ткана простирка од вуне која представља део културне баштине овог краја. Пиротски ћилим је познат по својим геометријским шарама и различитим бојама, а израђује се на традиционалан начин специјалним начином ткања који омогућавају изузетну прецизност у изради. Ткање ћилима захтева велику вештину и време, а обично се преноси са колена на колено, кроз породице.
Пиротски ћилим је не само леп, већ и врло функционалан. Захваљујући густини ткања и вуни која се користи, ови ћилими су изузетно издржљиви и често се користе као простирке за подове и зидове.
Пиротски ћилим је 2012. добио статус заштићеног географског порекла у Европској унији, што значи да се само ћилими који су произведени у Пиротском крају и који задовољавају одређене критеријуме могу називати “Пиротски ћилим”.
Ови ћилими су много више од тканине, то је симбол наше традиције и некад су биле обавезан део девојачке спреме за удају. Поклањао се као симбол љубави, слоге и новог почетка за свадбе и рођење деце. Ћилими ове врсте почели су да се израђују у 16. веку али су процват доживели 300 година касније кад се од 2000 кућа у тадашњем Пироту ћилимарством бавило њих 1.800. Пиротски ћилим је драгуљ народног стваралаштва и захваљујући вештим рукама ткаља прави се тако да нема наличје, односно исти је спреда и отпозади. Орнаментика на пиротском ћилиму има византијске, кинеске, грчке и турске елементе. Најскупљи је рад са „Рашићевом шаром“ која је за ткаље најкомпликованија, па се цена овог ћилима по квадрату између 300 и 1000 евра.

Илустрација: Чувени глумац Кевин Костнер је однео један ћилим кући у Лос Анђелес

 

ОД КРЕМЉА ДО ХОЛИВУДА
Лепоти Пиротских ћилима нису могли да одоле ни многе познате личности.
Мало је познато да један од највећих холивудских глумаца Роберт Де Ниро у свом дому има Пиротски ћилим, као и Кевин Костнер. Он је током снимања филма 2018. у Србији посетио Пиротски музеј ћилима и купио један ћилим за успомену.
Пиротски ћилим имају и многи бивши и садашњи председници. Некадашњи француски председник Франсоа Митеран дуго је чувао један Пиротски ћилим и дивио се његовог лепоти. Један од ових ћилима налази се и у Кремљу као поклон који је руски председник Владимир Путин добио 2017. од српског председника Александра Вучића на поклон приликом посете Србији. Шушка се да Пиротски ћилим има и бивши амерички председник Бил Клинтон али није познато како је дошао до њега, као и албански премијер и шведски краљ.

Извор: Етносрб

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish