Image Alt

Парк минијатура који одузима дах

Парк минијатура који одузима дах

На брду Багдала изнад Крушевца, са кога се као на длану види престоница цара Лазара, на територији од око три хиљаде квадрата смештен је парк минијатура српских светиња симболичног имена Парк „Србија“, за кога се слободно може рећи да представља Србију у малом.

1. Парк у облику територије Србије са макетама наших светиња је симболично отворен на један од највећих српских празника – Видовдан

2. Поред верних реплика српских светиња постављене су стубови са именима градова, тј географских одредница, које неупућеним туристима могу да помогну да их замисле на оригиналном месту.

3. Приликом израде минијатура водило се рачуна о сваком детаљу који красе српске светиње.

4. Комплекс манастирских цркава Пећке патријаршије је крајем новембра 2008. офарбан у црвену боју, попут манастирске цркве у Жичи.

5. Пројекат тематског парка Србија на Багдали израдило је Јавно предузеће за урбанизам и изградњу Крушевац.

6. Реплика Његошеве капеле на Багдали је подигнута 2013. године поводом 200. годишњице рођења великог песника и државника.

Илустрација: Парк је у облику Србије и садржи најважније верне реплике српских манастира

7. Пећка патријаршија је један од најзначајнијих споменика српске прошлости. У њој се вековима налазило седиште и маузолеј српских архиепископа и патријарха.

8. Градњу реплике Његошеве капеле на Багдали финансирао је привредник Љубомир Ћурчић који живи и ради у Русији.

9. У склопу парка на Багдали налази се и Црква Светог Јована Крститеља.

10. Манастир Студеница је мушки манастир Српске православне цркве. Основао га је 1186. године српски жупан Стефан Немања.

11. Идејни творац парка минијатура, др Борис Стајковац и његов тим, желели су да сачувају сећање на наше манастире али и едукују младе генерације о значају српских светиња.

12. Манастир Жичу, као своју задужбину, подигао је Стефан Првовенчани, али се не зна поуздано у ком периоду је она подигнута. Почетак радова се датира на сам почетак 13. века, у 1206. или 1207. годину.

13. Минијатуре српских цркава и манастира рађене су по оригиналним цртежима и у сарадњи са Заводом за заштиту споменика Републике Србије.

14. Поред већ постављених минијатура најзначајних српских манастира, у плану је израда и поставка још неколико светиња међу којима ће се наћи манастир Хиландар.

15. Реплике најважнијих српских светиња, од самог њиховог постављања привлаче пажњу, како становника града под Багдалом, тако и туриста.

Извор: https://sputnikportal.rs/20231001/srbija-u-malom-neobicno-mesto-nadomak-krusevca-koje-se-mora-videti-1161736081.html

ФОТО: То Крушевац/Facebook/ Младен Дамњановић

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish