Image Alt

Нови кров за 150 рођендан цркве у Сивцу

Нови кров за 150 рођендан цркве у Сивцу

НА једној од највећих и најлепших православних цркава у Војводини, оној у Сивцу, обнавља се кров у години кад ова богомоља, посвећена Преносу моштију светог оца Николаја, слави 150 лета од освећења. То је најновији у низу великих подухвата, започетих пре неколико година, на потпуној реконструкцији сивачког храма, која се обавља под надзором Покрајинског завода за заштиту споменика културе.
– Мењамо кров који је дотрајао и прокишњавао. Покривен је пре двадесетак година црепом који је пропуштао влагу, тако да је морао коначно да се замени. Истовремено се уклањају трошни делови грађе и прави кровна конструкција која би требало да траје стотину година, а тако поуздана је неопходна и да би се безбедно наставила даља обнова храма – рекао је протонамесник Данијел Кобиљски, парох сивачки.

Као и остале радове на реконструкцији богомоље, тако и постављање нове кровне грађе и црепа, сивачка црквена општина махом сама финансира, приходима од земље коју издаје у закуп. Пре осам година враћена су јој 182 хектара поседа конфискованог после Другог светског рата. Ипак, парох истиче и значајну подршку добијену за најновије радове од Министарства правде и од Општине Кула, као и спремност МЗ, сеоског ЈКП “Радник” и верника да прискоче у помоћ кад год затреба.

Сивачка црква једна је од три у Војводини (уз бечејску и чурушку) са три звоничка торња и крста. Централни торањ, са врхом крста, висок је 51,5 метара, а бочни торњеви се дижу до 45 метара. Пре четири године торњеви су пресвучени бакром, а нови крстови су израђени од прохрома (нерђајућег челика) и позлаћени. У наредним фазама требало би да буду обновљени под и фасада храма, као и троја великих врата, главна и бочна, и сви прозори на објекту.

У плану је и да се рестаурира изузетно вредан иконостас, који је сачинио и 1817. Сивчанима предао Павел Ђурковић, први српски академски сликар.

За јубилеј монографија

ПОВОДОМ убилеја, сеоска црквена општина издаје монографију “Светониколајевски храм у Сивцу”, аутора Зорана О. Перуничића. Књига је спој историје храма и села и садржаће попис свих породица, са годином помињања у црквеној архиви. Промоција монографије, како је најављено, биће крајем новембра.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1273335/novi-krov-150-rodjendan-hrama-sivcu-rekonstrukcija-jedne-najvecih-najlepsih-pravoslavnih-crkava-vojvodini

ФОТО: Printscreen Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish