Image Alt

“Мајкина радионица” ниже признања

“Мајкина радионица” ниже признања

У„Мајкиној радионици” се, осим производње извајаних и осликаних магнета, везу и кошуље, дозиднице (углавном куварице), али и кецеље које су врло атрактивне млађим домаћицама.
На територији општине Беочин село Баноштор слови за место које има највећи туристички потенцијал.

Ту титулу свакако не би понело да се за њу нису сами мештани деценијама борили, чувајући своје село, али и уопште традицију Срема која је најбоље „скоцкана” на обронцима Фрушке горе и десној обали Дунава.

Наиме, једно од удружења, које већ 14 година на јединствени начин има за циљ да сачува и на нове генерације пренесе традицију и културу нашег поднебља, јесте „Мајкина радионица” чији је сувенир – привезак за кључеве Сремац и Сремица – проглашен за најбољи и најоригиналнији у 2021. години.

– Моја прабака је била врсна трукерка и шнајдерка, имала је бројне шеме, машине, што смо сестра и ја, тек кад смо довољно сазреле, одлучиле да све спустимо с тавана и покренемо целу причу – појашњава за „Дневник” председница удружења Радослава Јанковић, додајући да су веома срећне и поносне што су у наслеђе добиле златне руке.

– Мене инспиришу наше војвођанске кућице, које највише и волим да радим, али и Сремац и Сремица, гуске, Петроварадинска тврђава. Заиста се трудимо да пренесемо што широј популацији, нарочито млађима, како је некад све изгледало, али наравно на модернији начин.

 

Илустрација: Вредне руке Сремица веште су у везу

Стога, осим извајаних и осликаних магнета, у „Мајкиној радионици” се и везу кошуље, дозиднице (углавном куварице), али и кецеље које су врло атрактивне млађим домаћицама. А како би се њихови сувенири нашли у разним домовима, имају и сарадњу са локалним баношторским винаријама с којима праве поклон-пакетиће.

– Веома је изазовно привући млађе генерације зато што увек морамо да смишљамо нешто ново, да се прилагођавамо младима. Чињеница је да све више купују само ситне ствари које су јефтиније, ретко се наручује више артикала.

Многи сад сличне ствари могу да нађу на Најлону, али ту нема душе, а кад ми нешто урадимо то значи да смо уткали своје време и душу, због чега је то потпуно друга прича и мора имати цену – истиче наша саговорница која, осим што се бави израдом сувенира, већ три године има и регистровано сеоско-туристичко домаћинство „Олор” у оквиру ког у понуди има смештајне капацитете.

Извор: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/majkina-radionica-iz-banostora-ciji-je-suvenir-privezak-za-kluceve-sremac-i-sremica

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish