Image Alt

Маст од ове животиње је најбољи народни лек за кашаљ

Маст од ове животиње је најбољи народни лек за кашаљ

Чаша гушчије масти хиљаду динара, па ко воли – нек изволи. Већ годинама је гушчија маст једна од најтраженијих намирница, и то не због јела, него због здравља.

Гушчија маст је стари народни лек, који се у народној медицини највише користио за лечење плућних болести. У неким деловима света и данас се туберкулоза лечи овом машћу. Гушчија маст је одлично помоћно лековито средство чија се добра својства потврђују и новијим испитивањима.

Није скупа само зато што је лековита, него зато што је једноставно нема. Од једне угојене гуске могуће је добити килограм масти, а од оне обичне, између 400 и 500 грама. Дакле, за маст су потребне гуске, али ни њих нема.

У селима у околини Зрењанина, која су била позната по узгоју, као што су Орловат и Томашевац, број гусака драстично је смањен. Великих јата, бар на овим просторима, скоро и да нема, јер не постоји организовани откуп. Гуске се највише продају уочи зимских празника, а ове године килограм очишћене гуске коштао је хиљаду динара. И то је за оне који их гаје једина зарада. Перје одавно ником не треба, нити се откупљује, па га одгајивачи бацају.

Зато када почне сезона кашља, сви се сете старе добре гушчије масти. И тако долазимо до почетка текста: једна чаша масти хиљаду динара, што значи килограм четири хиљаде. И још је срећан онај ко може да је набави.

Извор: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/narodni-lek-trazen-u-sezoni-kasla-imate-li-mogucnost-po-ovoj-ceni-da-priustite-sebi

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish