Image Alt

Лоза Светог Симеона има пет врста листова – Благослов Св. Симеона

Фото: Инстаграм страница Пријатељи манастира Хиландара

Лоза Светог Симеона има пет врста листова – Благослов Св. Симеона

Своје последње овоземаљске дане Стефан Немања провео је са на Светој Гори као монах Симеон. Заједно са сином Савом обнављао је манастир Хиландар који је четврта по реду у хијерархији светогорских манастира, броји око 50 монаха који и данас живе по типику који је одредио Свети Сава.
Једно од највећих чуда Хиландара је лоза Светог Симеона која је најстарија лоза на свету која рађа пуних 800 година. Хиландарско предање о тој лози каже да је седма година након смрти Светог Симеона његов син Сава дошао да пренесе очеве мошти у Студеницу због чега су хиландарски монаси неутешно плакали. Тада се Свети Симеон јавио у сну игуману Методију и рекао му да је потребно да његове мошти буду пренете на родну груду, али да ће, за утеху, хиландарском братству, из празног гроба његова изнићи лоза, и док она буде рађала, дотле ће и благослов његов на Хиландару да почива. Тако је и било.
Данас то је високо израсла и снажно разграната винова лоза, полегла по својој пергули. Њено стабло долази из зида из празног гроба светог Симеона Мироточивог који се налази поред истог зида, са унутрашње стране храма.
Како за Агробизнис магазин прича Доситеј Хиландарац (сада епископ лиљански), који је као монах 20 година провео на Светој Гори, лоза не тражи никакву посебну негу иако се о њеним чудима проповеда већ осам вековима.

Фото: Инстаграм страница Пријатељи манастира Хиландара

– Лоза је заштићена металном оградом да је посетиоци не би кидали. Орезује се као и свака лоза и бере с јесени. Традиционално грожђе се бере уочи Крстовдана (26. септембра) да би се на сам празник читала молитва, а грожђе благосиљало – прича отац Доситеј.
Игуман на крају службе дели свима од ових плодова. Ово је једини дан у години када могу сви који су у Хиландару да једу од овог чудотворног грожђа. Већ после празничне трпезе, грожђе се односи на сушење како би се до наредне бербе делило само онима којима је потребно због порода.
– Грожђе се суши, и пакује а потом дели онима којима је потребно, односно паровима који желе децу, а не могу да их имају. Иако на први поглед изгледа као и свака друга лоза, ова је другачија не само по грожђу већ и по листовима. Наиме, она има пет врста листова као да је пет сорти лозе никло из једног чокота – открива отац Доситеј.

Фото: Инстаграм страница Пријатељи манастира Хиландара

Сваке године без изузетка лоза богато рађа, а парови који желе децу а не могу да их имају могу затражити од манастира да им грожђе и пошаље. Сваки пакетић садржи три зрна грожђа и комадић лозе. Ово се парче ставља у пола оке (650 грама) освећене воде и од исте узимају оба супружника да пију пре сваког јела за 40 дана током којих се придржавају строгог поста. Свако јутро и вечери моле се Богу и светом Симеону Мироточивом. Када прође 40 дана супруг поједе једно зрно грожђа, а супруга остала два. После зачећа, за сво време трудноће и дојења детета, супрузи су дужни да потпуно прекрате супружничке сношаје и да живе у чистоти.
Током осам векова остала су бројна сведочанства о рођењу деце захваљујући лози светог Симеона која продужава лозу.
– Била је покушаја да се лоза светог Симеона ожили и засади на другом месту. Примила се у Србији и Црној Гори, али није имала чудотворност као ова на Хиландару – открива Доситеј Хиландарац за Агробизнис магазин.
Свакоме ко затражи, Хиландарци дају ово грожђе са упутством за употребу. Симеонову лозу Светогорци сматрају једним од своја три највећа чуда и верују да ће наступити крај времена када она буде увенула.

Фото: Инстаграм страница Пријатељи манастира Хиландара

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish