Image Alt

Крушевац у знаку витезова и кнеза Лазара

Крушевац у знаку витезова и кнеза Лазара

На десетине витезова из целе коњаника, стреличара, бораца одважних са копљем и мачем пристигло је на традиционалан Фестивал “Витешки мегдан”, који се у оквиру Видовданских свечаносит припрема Туристичка организација града Крушевца.

– Реконстуришемо углавном 10. и 11.век, кроз израду витешке опреме, оружја и других симбола – каже за „Новости“ Саша Милосављевић из Лапова, где се однедавно окупља витешка дружина „Челична стража“. – Бавимо се и викиншком митологијом, она је, такође врло популарна. Већ пет – шест година смо у причи, па смо основали удружење.
Има нас из Лапова,али и Баточине и Земуна.

Но, средњи век не чине само витезови.

– У нашој дужини је више девојака, поред бројних активносит, израђујемо и мелеме -каже за „Новости“ Маријана Миловановић из Удружења „Свети ратник“ из Крушевца.

Илустрација: Оживели славну прошлост средњовековне Србије

 

– Мушкарци учествују у витешким борбама, обилазимо фестивале у Србији када год смо у прилици.

Заједно са витезовима, у Археолошки парк Лазарев град, где су током викенда постављени шатори и где се са јарбола вијоре заставе витешких дружина, дошли су и израђивачи опреме.

Дејан Ракић из Наупара код Крушевца годинама израђује лукове и стреле од разноврсних комада дрвета. Професионални је столар и заљубљеник у необично оружје.
– Када се нешто воли, то се ради, још увек сам у послу и израђујем оружје из средњег века, интересовање је све веће – каже лукар Дејан Ракић.Како се гађа са луком и стрелом на фестивалу може и да се проба.

Стреличарски клуб „Царска стрела“ из Крушевца обучава најмлађе.

– Наша база је у селу Ловци, а кампове организујемо и у другим деловима града, овде смо редовни на фестивалу – прича за „Новости“ стреличар Владимир Марјановић.

 

Илустрација: Традиционална манифестација која окупи велики број грађана у Крушевцу

Управо ће Марјановићеви стреличари сутра гађати јабуку. Тако је налагала и средњевековна традиција при венчању. Средњевековно венчање у оквиру фестивала централни је догађај. Брак се склапа у цркви Лазарица, а богата гозба биће у порти.
У међувремену, на фестивалу се може посетити средњевековни базар рукотворина, а могуће је и окушати се у јахању коња.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1247671/vitezovi-duge-haljine-gadjanje-strelama-metu-ovako-izgledao-krusevac-srednjem-veku-foto

ФОТО: ТО Крушевац/ Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish