Image Alt

Како се користи бројаница и шта се никако не сме!

Како се користи бројаница и шта се никако не сме!

Бројанице се не моле саме од себе – оне су важно традиционално помоћно средство за молитву, посебно за свакодневно молитвено правило…

Постоји легенда о томе да данашња бројаница настала тако што је једном монаху, приликом труда да је исплете, нечастиви је упорно развезивао чвориће, и тако се овај мучио све док му се није јавио анђео и показао како се плете чвор од седам уплетених крстова. Овако компликован чвор ни нечастиви није могао да расплете. Молитва помоћу бројаница један је од најстаријих начина молитве, који су нарочито неговали православни монаси. Најбоље је наћи неко тихо место, и речи молитве говорити шапатом. Обично се моле испред иконе са бројаницом., потребно је да се после сваке молитве прекрстимо. Црно је боја жалости и туге, а то нас подсећа да будемо трезвени и озбиљни у нашем животу. Научили смо да нас молитва покајања, а нарочито Исусова молитва, може довести до „радосне туге“, како је оци називају. Ми осећамо тугу због наших грехова, слабости и пада према Богу, нашим ближњима и себи самима, али та туга постаје извор радости и одмора који даје Христ, а који нас обасипа Својом милошћу и даје опроштај свима који призивају Његово име. Постоје бројанице разних облика и величина. Већина има уплетен крст између чворића који означава крај, као и неку врсту ознаке попут перли после сваких десет, двадесет или педесет чворића. Постоји много врста бројаница. Неке су исплетене од вуне или свиле или неког другог скупоценијег или простијег материјала. Друге су направљене од перли или од осушених бобица једне биљке назване „Богородичине сузе“. Увече и ујутру би требало да се молимо, и да јутарњом молитвом започињемо дан.

Вунена бројаница, плетена, 100 чворова, https://www.patrijarsija-puo.rs/

Танка, пелетена бројаница, ФОТО: https://www.patrijarsija-puo.rs/

Приликом молитве на бројанице Свети Оци апсолутно забрањују било какво маштање и замишљање слика. Наша пажња мора искључиво бити сабрана на речи молитве. То се постиже упорним трудом и вежбањем пажње, али и полаганим произношењем молитве без журбе да што пре постигнемо одређени број. Бог чује и услишава само ону молитву која се сабрано врши. Ипак, пажњу је тешко одмах постићи и зато се саветује да се молитва и у тренуцима расејаности изговара, јер учесталим понављањем наш ум се постепено навикава на молитву и тако стиче пажњу у молитви. Заправо, најбољи начин да се научимо молитви јесте да одлучимо да је понављамо без обзира да ли успевали да се саберемо или не.
Најуобичајенија молитва којом се молимо на бројаници је такозвана ИСУСОВА МОЛИТВА која гласи: „ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖИЈИ, ПОМИЛУЈ МЕ ГРЕШНОГА/ГРЕШНУ” . Ова молитва има и своју краћу верзију која гласи: „ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ МЕ”.
Бројаницу узмемо левом руком куглицу бројанице (или крстића), држећи је између палца и кажипрста. Прекрстимо се десном руком и тихо, или у себи, почнемо молитву одбројавајући сваку поједину молитву једним чворићем, почевши од крстића.
Бројанице се никад не бацају.

Фото: https://spcprodavnica.rs/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish