Image Alt

Зашто је данас добар дан за започињање послова?

Зашто је данас добар дан за започињање послова?

Српска православна црква и верница три дана (5.6. и 7. јуна) празнију Силазак Духа Светог на апостоле у народу познат и као Духови или Тројице, који се слави као рођендан Христове цркве. Силаском Силаском Духа Светога на апостоле откривена је тајна Бога као Светог Тројства – Оца, Сина и Светога Духа. Зато су три Божја лица у народу позната као Тројице. Данас је Духовски односно Тројички понедељак, у црквеном календару обележен црвеним словом, као и сутрашњи Тројички уторак.Црквено празновање наставља се читаве седмице, током које се ниједан дан не пости, јер је ово такозвана трапава недеља.Потом следи Петровски пост, ове године од 12.јуна.

Тројице се славе 50 дана након Ускрса и поред Божића је трећи најзначајнијих хришћански празник. Како проповеда Библија према Христовом обећању у педесети дан по васкрсењу и десети по вазнесењу, спустила се благодат Светог духа на ученике сина Божјег. Они су потом проговорили многе језике које до тада нису знали и кренули по целом свету да проповедају реч Господњу.

Илустрација: Црква посвећена Тројицама у Овчар бањи

 

Силаском Светога духа на апостоле завршено је оснивање цркве Христове, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење.Обичај је да се за овај празник куће и цркве украшавају зеленилом – травом, цвећем и гранчицама од којих се, у току молитве, у храмовима плету венчићи. Они се чувају поред кандила и иконе у кући, а многи верници их носе са собом како би их Господ заштитио од разних несрећа.

Данашњи Тројички понедељак добар је дан за почетак послова. Не ради се једино по њивама које су близу воде, деци се брани купање у рекама, чак се избегава прелажење мостова. Бели дани, без поста, који падају у седмицу по Духовима су заветни дани у многим селима. Организују се литије, а свака кућа прима госте из других места. Као градску славу, Тројички понедељак обележавају га Врање, Ваљево, Лесковац и Шабац.

Извор: Етно Србија

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish