Image Alt

Завирите у Вршачку кулу и закорачите у историју

Завирите у Вршачку кулу и закорачите у историју

У ГОДИНИ када се обележава тачно седам векова од првог помена Вршачке куле, тј. утврђења изнад Вршца, у том средњовековном здању јуче је отворена прва стална изложба, која на аутентичан начин приказује како се током векова одвијао живот унутар тих камених зидина.Посетиоци сада по први пут могу да виде оригиналне предмете пронађене на том локалитету, као и бројне реплике оруђа, оружја, оклопа, застава…

Стара и напуштена кула са карактеристичним „зубима“ на врху, 2015. је потпуно реконструисана и поново постала доступна јавности. Њена унутрашњост је од тада била празна, али је чак и таква привлачила велики број туриста. Очекује се да ће стална поставка додатно унапредити развој туризма у том граду и читавом региону.
-Кула је симбол Вршца и место које сви наши туристи желе да посете. Зато смо ове године из градског буџета издвојили два милиона динара за основно опремање ове изложбе, да наши гости, али и Вршчани, по први пут могу да виде како се овде некада живело – поносно је рекла градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Дуго се веровало да је Вршачка кула, која стражари над градом са 399 метара надморске висине, подигао деспот Ђурађ Бранковић у 15. веку, након пада Смедерева. Те је тврдње, међутим, научно оповргнуо др Александар Крстић, виши научни сарадник Историјског института у Београду, који је о томе објавио и научну књигу. Он је изградњу утврђења сместио у крај 13. века, у период када се Вршац звао Ердшомљо, што је бацило потпуно ново светло на историју града.
– Бројна документација доказује да су вршачко утврђење саградили Угари, много пре турске најезде – каже Крстић, за „Новости“. – Угарски краљ Бела IV је 1242, након одласка Монгола са ових простора, започео обнову земље и наредио масовну изградњу камених утврђења, нарочито у пограничним подручјима. У деценијама које су следиле прва је подигнута управо тврђава у Вршцу, тј. Ердшомљу. Најстарији документ у ком се она помиње потиче из 1323. године. Касније је била у поседу деспота Стефана Лазаревића, па Ђурађа Бранковића, Османлија.
Изложбу су на темељима ових података приредили кустоси-историчари Градског музеја Вршац Ивана Ранимиров и Стефан Мавровић. Поставили су је хронолошки – од 1227. када се први пут спомиње Ердшомљо до коначног ослобођења од Турака 1716. године.

-Први спрат је везан за угарски период. Ту су, испод стакленог пода, изложени оригинални предмети са овог локалитета, од грнчарије до делова оружја – наводи Мавровић. – На другом спрату је приказан период српске деспотовине, за чије потребе је оклопе, везирну кошуљу и мачеве „вуковце“ радио Стеван Стевановић из Крушевца. Последњи спрат је посвећен турском периоду. Ту је изложен и део турског водовода, који, уз пар надгробних споменика, представља једино опипљиво сведочанство њихове владавине.
Није изостављена ни романсирана страна приче о вршачком утврђењу, која је настала из пера вршачког публицисте Душана Белче. Тај део изложбе се налази у тзв. капија-кули и намењен је деци.
-За нашу кулу је везана легенда о зачараној принцези, коју је чаробњак претворио у змију, јер је одбила његову просидбу. Она се, према легенди, и данас крије у каменим зидинама – прича нам Ивана Ранимиров. – Ту је и прича о вршачким патуљцима, коју смо илустровали керамичким фигурицама ауторке Данијеле Радека. Такође, имамо и луткарски приказ битке у којој је вршачки устаник Јанко Халабура подно куле одрубио главу турском бегу. Детаљ из те борбе се налази на грбу Вршца.

У плану је да се на јесен постојећа поставка допуни дигиталним садржајима – идеалном 3Д реконструкцијом замка и 4Д видео-презентацијом, која ће пружити увид у историјске фазе од формирања утврђења до његовог рушења 1701. године, након потписивања Карловачког мира.

ОДУВЕК БИЛА ВОЈНО УТВРЂЕЊЕ

КУЛА је одувек била војно утврђење. У време Турака ту су боравили и хришћански плаћеници, тзв. мартолоси, који су добијали новац за своју службу. Управо из једног платног списка се и дознаје да је у самом утврђењу било око 25 особа. Међу њима је било и жена, што је утврђено на основу антрополошке анализе пет скелета пронађених унутар зидина. Опсежна археолошка истраживања су, иначе, рађена од 1997. до 2003. године.

НОВО РАДНО ВРЕМЕ

ВРШАЧКА кула је до сада радила само викендом, а убудуће ће бити отворена од четвртка до недеље, од 11 до 18 часова. Током зиме је затворена. Карта ће за одрасле коштати 250 динара, а за децу, студенте и пензионере 200.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1255344/ozivelo-sedam-vekova-srednjovekovnom-zamku-vrscu-otvorena-prva-stalna-postavka-zivotu-unutar-kamenih-zidina-foto-video

ФОТО: ТОС /Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish