Image Alt

Ево зашто и од кад се слави Српска Нова Година

Ево зашто и од кад се слави Српска Нова Година

Прослава Нове године је у СФР Југославији посебан значај почела да добија након Другог свјетског рата, када се покушао сузбити значај православних празника, па се тако бунт православног становништва усресредио на прославу до тада мање религијски популарне Нове године.

Прослављање Нове године које је према грегоријанском календару означено као 1. јануар није увијек било присутно. Многе културе су смјену година обиљежавале у прољеће или јесен, прије него што што је устаљен обичај да се слави 1. јануара.

Јулијанска Нова година, позната још као Стара или Православна, код нас најпознатија као Српска Нова година, слави се 13. на 14. јануар по грегоријанском календару, или 1. јануара по јулијанском.

Иако није званична Нова година, радо се празнује у балканским земљама попут Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, православним ђеловима Хрватске, али и у источним земљама Русији, Белорусији, Украјини, Јерменији, Молдавији и Грузији.

Занимљиво је да традиција прославе јулијанске Нове године постоји и у неким њемачким кантонима у Швајцарској, као и у неким деловима Шкотске.

Већина људи сматра да се ова Нова година слави као старокалендарска, према времену које је установио Јулије Цезар. Иако се најчешће назива Православном јер је славе углавном православни народи, па чак и део православне заједнице у Јапану, код нас она има посебан значај јер је настала као знак отпора према онима који су покушавали да уздрмају српски идентитет.

Краљевина СХС је 1919. године усвојила нови грегоријански календар, али Срби почињу да празнују „своју“ Нову годину тек 1923. године када се из Загреба прочуло да православна славља штете привреди и трговини у земљи.

Захтјеви из хрватских градова гђе су били центри фрањеваца и захтјеви новопечених богаташа да се Божић и Ускрс подесе да се свуда славе истог датума и да буду викендом како не би постојали губитци радним данима, још више је изазвало отпор код Срба. Они почињу да славе Православну Нову годину јавно, чак и у ресторанима и на улицама, иако она није била државни празник. Како пише лист “Данас“, сматрали су је опозиционим празником.

Прву прославу нове године организовала је „Касина“, а већ следећих година могла се славити у великом броју кафана, биоскопа, ресторана, хотела…

Државна пропаганда да људи треба да буду мање Срби, а више Југословени покушала је да потисне православну Нову годину.

У периоду комунизма она је била забрањена, па су чак и они који су рођени на овај датум били сумњиви ако прослављају рођендан.

Како се веровало да је религија „опијум за народ“ тако се тежило томе да се људи отуђе од празновања било којег вјерског празника, а посебно, Божића, Нове гонине и Васкрса.

Чинило се све да људи тог дана раде до касно и постојала је наредба да кафане 13. јануара морају да се затворе до 22 часа како не би стигли нигђе на дочек. Упркос томе Срби су ипак наставили да је кришом и из ината прослављају у својим домовима најчешће.

Прослава Српске Нове године била је заступљенија у градским срединама јер се на селима већи акценат стављао на прославу Божића. Тек у посљедњим годинама 20. века она се прославља масовније. Од тада се организују дочеци по градским трговима, клубовима и ресторанима.

Извор: https://seesrpska.com/evo-zasto-i-od-kada-se-slavi-srpska-nova-godina/

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish