Image Alt

Духовни бисер у срцу Дивчибара

Духовни бисер у срцу Дивчибара

ЦРКВА Светог Пантелејмона, у самом средишту Дивчибара, чија је изградња започета 1995. године, а окончана 2001. године, унела је , не само духовне садржаје и радости, већ је покренула туризам на тој српској планини, код Ваљева. А, све до тада на Дивчибарама није било православног храма. Патријарх Гаврило Дожић и владика Николај су, уочи самог Другог светског рата, били овде и утаначили место, где ће да буде саграђена богомоља, али је рат омео све планове. Уместо цркве, на изабраном месту, подигнут је хотел „Маљен“, а 200 метара од данашње богомоље, уз коју је и пратеће, савремено здање, површине 1500 квадратних метара. Требало је, потом, више од шест деценија да народ добије „парче неба на земљи“ у том делу Србије, на надморској висини од 1.000 метара.

Илустрација: Са радовима на цркви није се стајало ни током НАТО бомбардовања

 

Мудри владика Лаврентије, у то време епископ шабачко-ваљевски, и вредни и предузимљиви прота Стојадин Павловић, успели су да се договоре са тадашњим ваљевским властима, да богомоља и пратеће здање добију баш садашњу локацију. Уследиле су велике побуне појединаца из „Брозовог шињела“, јер је црква почела да ниче да делу, који је годинама називан „Титов гај“. Било је, чак, и претњи да ће на градилиште, а потом и на завршен храм, бити бачене бомбе!

Ништа није омело владику, проту Стојадина, верујући народ, па и ваљевску власт(СПС) да све буде завршено, како је епископ Лаврентије говорио, „како Бог заповеда“. Изградња је текла и за време НАТО бомбардовања наше земље. На зидина цркве је спомен плоча, која сведочи о трагичној смрти два српска, официра, витеза нашег рода, који су жртве НАТО похода, који су се, иначе, свим срцем радовали, како храм ниче „као из воде“.

– Раније су комунисти делили плацеве бесплатно својим „важним друговима“ из престонице, како би се Дивчибаре развиле, али ништа није, као што се види, толико допринело прогресу планине као светиња која је и бисер васколико православља – прича верник и заљубљеник у Дивчибаре Жељко Максић.

-Оваква црква је и на Мачковом камену, који је, такође, благословио владика Лаврентије, а иницијатор изградње био протојереј стварофор прота Стојадин Павловић, у то време директор Патријаршијске управе СПЦ. Те две лепотице су дивна духовна симфонија два наша краја и две наше епархије.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1233886/cak-pretili-bombama-kako-sredistu-divcibara-nikla-crrkva-svetog-pantelejmona

ФОТО: Црква Светог Пантелејмона – Дивчибаре/Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish