Image Alt

Данас су Младенци, ево зашто ваља умесити колаче

Данас су Младенци, ево зашто ваља умесити колаче

Данас су Младенци, празник када Српска православна црква обележава дан Светих четрдесет мученика Севастијских – римских војника који су убијени 320. године због одбијања да гоне хришћане.

Празник је и добио име Младенци по младићима који су убијени. Брачни парови који су се венчали у претходних 12 месеци 22. марта славе Младенце, а у неким крајевима наше земље, Младенци се честитају и бебама које још нису навршиле годину дана.

Иначе, постоји много обичаја у нашем народу који су везани за овај дан. Најраспрострањенији је да се на овај дан месе младенчићи – и то њих 40 који се премазују медом и младе домаћице их нуде деци и свима који дођу у кућу пре подне.

У неким деловима на Младенце јео цвет дрена, кућа се китила зеленилом и правили су се венчићи, како би се призвало здравље и дуговечност младих супружника

Младенци су празник који обилује бројним обичајима. На овај дан жене устају рано и месе четрдесет колачића, који се називају младенчићи и који симболизују дуг, срећан и сладак живот.

На Младенце је добро јести мед, кувану коприву и зеље да би се очистила крв.

На Младенце сви гледају у небо јер влада веровање да какво време буде данас, такво ће бити цело пролеће.

Али у прошлости је било још много обичаја који су се упражњавали, а разликују се и у зависности од краја наше земље.

Тако се у неким деловима на Младенце јео цвет дрена, кућа се китила зеленилом и правили су се венчићи, како би се призвало здравље и дуговочност младих супружника.

Села у јужној Србији имала су обичај да на Младенце невеста, без мужа, одлази код својих родитеља јер се верује да празник не треба да је затекне у новој кући.

Људи су на Младенце остајали будни до јутарњих часова. А када Сунце изађе младићи и девојке ишли су да беру врбине гранчице, најављујући тако почетак Весниног дана.

Илустрација: Младенце славе сви парови који су се венчали у претходних годину дана

Младенац, бабин последњи јарац

У односу на време на Младенце, гледало се и какво ће време бити током читавог пролећа. На Косову се каже: „Младенац, последњи бабин јарац“. Ако је леп дан, тада чобани први пут пуштају јагањце у поље.

У Поповцу почиње сетва жита јер се зна да је прошло време мразева и зиме.

У селима око Велике Плане обичај је и да се пали ђубриште у дворишту или воћњаку „против змија“.

Ватра се пали и њом растерује свако зло и у лесковачком крају. Тада се око ватре окупе деца и младићи, прескачући је. На овај дан девојчице одлазе на пропланке да беру кукурек.

Овај дан у јужној Србији се зове и Дан Светог Младена. Тада невесте први пут излазе из куће на посело или одлазе у госте код кумова и најближих пријатеља и комшија.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/danas-su-mladenci-evo-koji-obicaji-prate-ovaj-lep-praznik-zasto-svi-tog-dana-gledaju-u-nebo

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish