Image Alt

Данас славимо Љубав, Веру и Наду

Данас славимо Љубав, Веру и Наду

СРПСКА православна црква (СПЦ) и њени верници данас обележавају Свете мученице Веру, Наду, Љубав и мајку им Софију, које су биле хришћанске светитељке и мученице. У црквеном календару овај дан је означен црним, подебљаним словом.

Оне представљају праве и постојане врлине на којима почива читаво хришћанство и западни културни систем.

Данашњи празник је посвећен женама и њиховој деци, превасходно ћеркама. Верује се да девојчице данас треба обрадовати неким поклоном колико год он скроман био.

Поклон може бити и суштински, нематеријални – бар данас им посветите пуну пажњу и покажите колико их волите.

Имена девојчица – Љубав, Вера и Нада – постала симбол живота сваког хришћанина. У српском народу сматра да се на данашњи дан треба посебно уздржати од злих мисли и дела и посветити се љубави према ближњем и према Богу (у том смислу је овде значање Љубави као највишег односа са Богом).

Празник Вере, Љубави и Наде (црквенословенски Вера, Надежда и Љубљи; грчки Пистис, Елпис, анд Агапе; латински Фидес, Спес ет Царитас) заправо је посвећен трима хришћанским врлинама познатим из Прве посланице Светог Павла Коричнанима.

Када су у време цара Хадријана почела хапшења хришћана, Софија је са ћеркама заробљена и изведена пред цара. Након што су одбиле да се одрекну своје вере и принесу жртве богињи Артемиди, Хадријан је наредио мучење Софијиних ћерки иако је реч била тек о девојчицама. Тако су све и настрадале.

Мајка је узела њихова тела и сахранила их ван града. Након три дана и три ноћи молитви на њиховом гробу и сама је умрла 137. године.

Молитва светим мученицама Вери, Нади и Љубави и мати им Софији 

О, свете и хвале достојне мученице, Вера, Надо и Љубави и храбрих кћери мудра мајко Софија, к вама сада притичемо са усрдном молитвом, јер шта би снажније могло за нас пред Богом посредовати, него вера, нада и љубав, три темељна камена свих врлина, по којима сте назване и чије обличје бејасте.

Молите, дакле, за нас, свете мученице, Господа нашег Исуса Христа, а Њему славу узносимо, са Беспочетним Његовим Оцем и Пресветим и Благим и Животворним Његовим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

(Телеграф)

Извор:

https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1286276/spc-praznik-verski-kalendar-svete-mucenice

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish