Image Alt

Библијско дрво опет расте у Тврдошу

Библијско дрво опет расте у Тврдошу

НА подручју града Требиња у последњих неколико година све је више оних који су одлучили да се баве узгојем маслина, а управо маслинарство поново је постало бренд требињског манастира Тврдош, који је вековима био чувен и по винима и по маслиновом уљу.
Манастир Тврдош сваког свог посетиоца оставља без даха због своје лепоте, а додатно је украшен са око 1.600 стабала маслина, библијског дрвета које је читаве године зеленог листа.
– Обнова маслињака у манастиру Тврдош надомак Требиња почела је 1999. године, заслугом владике Атанасија, који је из Грчке донео прве саднице маслина, а након више од 20 година имамо више од 1.600 стабала грчких и италијанских сорти. Маслина је библијско дрво, симболика литургијског и црквеног живота, племенито дрво које, као и свако дрво, тражи људску пажњу и бригу – рекао је јеромонах Порфирије из манастира Тврдош.

Херцеговачка маслина ускоро би требала бити заштићени бренд, а већ сада по квалитету може се мерити са најквалитетнијим маслинама на свету.
– Једино у западној Херцеговини и овде код нас у Требињу маслина може да се узгаја, а по тим карактирстикама маслиновог уља оно ће ускоро постати заштићени бренд. Бог нам је дао сунце и воду, коју толико не тражи али дрво маслине тражи да је стрмина и да има сунца – додао је јеромонах.

Илустрација: Једино у западној Херцеговини и у Требињу може да се узгаја маслина

Ово стабло изузетно је захвално, али као и свака друга биљка захтева свакодневни рад.

– У другом месецу почиње да се орезује, а треба и неколико пута да се прска против болести до бербе. У сваком слуачају маслина мора да се пази и обилази, односно свака тражи да јој дођеш и макар само да је погледаш – нагласио је отац Порфирије.

Према његовим речима, братство манастира Тврдош наставиће да шири своје маслињаке.

– Највише се бавимо производњом маслиновог уља, углавном за манастирске потребе и за продају у оквиру манастира. Овакво уље произведено је на традиционалан начин без икаквих хемијских додатака, а убеђен сам да ће у скоријој будућности у Херцеговини маслинарство надскочити винаградарство – закључио је јеромонах Порфирије.

Поклон од Амфилохија

ПРЕМА речима јеромонаха Порфирија, маслина осим тога што има прелеп изглед, може да траје хиљадама година, а најстарије стабло у манастиру Тврдош старо је више од 350 година.
– Овде имамо поклон од митрополита Амфилохија владики Атанасију маслину која је преко 350 година стара. Донесена ја из Бара, а хвала Богу неко неписано правило да она може три пута да се пресађује и рађа као да никада није пресађивана – рекао је отац Порфирије.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1277610/biblijsko-drvo-ukras-tvrdosa-trebinjski-manastir-poznat-maslinama-oko-svetinje-1-600-stabala-grckih-italijanskih-sorti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish