Image Alt

7 села у Србији у којима морате преспавати

7 села у Србији у којима морате преспавати

Након избијања короне процветао је етно туризам у Србији. Оживела су заборављена и напуштена села, многи који су имали запуштену дедину кућу су је средили а повратак у природу је постао занимљив чак и онима који никад раније нису ногом крочили ван градског асфалта.
Светски тренд да се барем викенди проводи у природи и далеко од градске време као најбоља антистрес терапија коначно је дошао и у Србији. Иако су многи очекивали да ће након завршетка пандемије ова мода проћи и постати ствар прошлости то се на срећу није догодило. Све више је оних који уз редован посао на имању започињу и са етно туризмом нудећи гостима уживање у свежем ваздуху, природи, излетима до оближњих манастира или да учествују у сеоским пословима. Ово је посебно интересантно деци која могу на лицу места да виде домаће животиње као што су краве, да се поиграју са јарићима или јагањцима и да једноставно безбрижно уживају.
У понуди су бројана сеоска имања од оних луксузних који подсећају на сеоске ризорте до потпуно руралних, па ко воли нека бира шта му се највише свиђа.
Ми вам нудимо 7 села у којима би требало да преспавате и останете барем неколико дана како бисте уживали у њиховој лепоти.

 

Илустрација: Липолист је познат по производњи цвећа посебно ружа/ФОТО: Pixabay

ЛИПОЛИСТ КОД ШАПЦА
Ово село у Мачви носи епитет најмиришљавијег села у Србији. А како и не би кад су мештани познати по производњи цвећа посебно ружа. Око 80 одсто производње ружа из овог села некад се извозило у Русију а данас иде пут бројних градова у Европи и свету. Ово село је најлепше у пролеће кад све озелени и процветају руже, а у ваздуху се осећа њихов опојан мирис. Сваке године крајем јуна у овом селу се одржава традиционална манифестација фестивал цвећа „Ружа Липолиста“ који никако не бисте требали да пропустите.

ДУЛЕНЕ
У срцу Шумадије на обронцима недалеко од Крагујевца налази се село Дулене. У питању је права ваздушна бања јер се на Црном врху мешају ветрови са четири планине: Златибор, Копаоник, Ртањ и Рудник. Дулене је познато и по старој шумадијској архитектури и лепим белим кућицама. Од 200 домаћинстава око 180 кућица су прављене од блата, греде и плеве. Недалеко од Дулена налази се некад велелепно Грошничко језеро, али и манастир Каленић, јединствени споменик културе, фрескосликарства и хришћанства из 15. века.

СУНЧАНА РЕКА
На 2, 7 километара од Бање Ковиљаче подно Гучева на обали Дрине налази се Сунчана река једна је од најразвијенијих туристичких дестинација у Србији. Поред бројних спортских активности нуди и уживање на Шотриној плажи месту где је чувени редитељ Здравко Шотра снимао сцене за своје серије. Плаза је потпуно уређена са као и купалиште на реци Дрини која је ледена и током најтоплијих летњих дана. На плажи постоје лежаљке и сунцобрани, као и природан хлад направљен од крошњи столетног дрвећа.

Илустрација: Орашачки луг нуди мир а налази се у близини културно-историјских споменика

ОРАШАЧКИ ЛУГ
Још једно село ушушкано у срцу Шумадије у коме можете да уживате у цвркуту птица, месту где су фазани, срндаћи, дивљи зечеви, детлићи свакодневни гости што само говори о нетакнутој природи овог краја. Орашац се налази на путу између Младеновца и Аранђеловца и потребно је мање од сат времена од центра Београда. Овај крај обилује бројним културно – историјским споменицима, у близини је Тополе или „српске Тоскане“, а кад сте већ ту обавезно обиђите и цркву Светог Ђорђа на Опленцу чувену задужбину краља Петра I Карађорђевића која ће вас оставити без даха својом лепотом.

СОПОТНИЦА
Село Соптница са својим чувеним водопадима налази се на западним падинама планине Јадовник око 20 километара од Пријепоља. Обилује величанственим природним лепотама и водопадима од којих застаје дах. Пошто река Сопотница прави више водопада дуж целог свог тока, димензије слапова варирају. Највећи од њих налази се на трећем нивоу и висок је 25 метара, док се висина осталих водопада између 19 и 23 метра. А кад се нагледате лепоте домаћини ће вас понудити топлим тек испеченим и ручно мешеним хлебом, кајмаком, сиром и осталим специјалитетима овог краја.

Илустрација: Водопади на Тари/ФОТО: Pixabay

ЗАОВИНЕ
На падинама Таре у близини Националног парка у општини Бајина Башта ушукало се село Заовине. Налази на надморској висини од 900 метара и окружено је предивном природом, брдима и шумама. Уз село се налази истоимено вештачко језеро на Дрини. Заовина је популарна туристичка дестинација због своје природе, а туристи често долазе због планинарења, риболова, вожње бицикла, јахања или једноставно уживају пловећи језером. Поред националног парка Тара недалеко од овог магичног села налази се река Врело и друге природне лепоте. Село је такође познато и по традиционалним манифестацијама које се одржавају током године, као што је Ђурђевдански вашар и други фолклорни догађаји.

ГОСТИЉЕ
На обронцима Златибора 24 километра од туристичког центра ове планинске лепотице на 800 метара надморске висине налази се село Гостиље. Познато је по природним лепотама и истоименом водопаду висине 20 метара који је окружен предивном природом и шумом. У селу се налази и манастир Гостиље посвећен Светој Петки. Само село је познато по традиционалној изради дрвених предмета који се данас углавном продају као сувенири.

Извор: Агробизнис магазин

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish