Image Alt

У Охридском језеру најстарије насеље у Европи

У Охридском језеру најстарије насеље у Европи

НАУЧНИЦИ су испод воде „бисера Балкана“, односно Охридског језера, открили потопљено насеље које би могло да припада једној од најранијих староседелачких заједница у Европи. Притом, појавила се и једна мистерија – мештани тог насеља су се заштитили „тврђавом“ одбрамбених шиљака, а археолозима још није јасно зашто. На делу албанске обале језера се пре 8.000 година сместило насеље с кућама на стубовима, а археолози верују да се ради о најстаријем до сада пронађеном селу на обали неког језера у Европи.

-Ово насеље је неколико стотина година старије од раније познатих језерских насеља у медитеранским и алпским регионима. Према нашим сазнањима, оно је најстарије у Европи, рекао је за АФП археолог Алберт Хафнер са Универзитета у Берну, у Швајцарској.

Да би се овако заштитили, морали су исећи шуму

Хафнер и његов тим швајцарских и албанских археолога су последње четири године изводили ископавања у Лину на албанској страни Охридског језера, које се протеже преко планинске границе Северне Македоније и Албаније.

Гајде су неправедно скрајнут инструмент

Они сматрају да је у древном насељу живело између 200 и 500 људи, а да су куће на стубовима градили изнад површине језера или у подручјима која су редовно плављена.

Стручњаци су током недавног зарона открили доказе који указују на то да је насеље било утврђено хиљадама трупаца са шиљцима који су се користили као одбрамбена барикада.

-Да би се овако заштитили, морали су исећи шуму, рекао је Хафнер.

Фото: https://macedonia-timeless.com/eng/things_to_do/senses/sight/lakes/ohrid-lake/

Тврђава од 100.000 одбрамбених шиљака

Наиме, на локалитету на дну језера је пронађено отприлике 100.000 таквих шиљака. Зашто су древни сељани градили тако опсежну одбрамбену структуру – археолози још немају одговор.

Охридско језеро једно је од најстаријих језера на свету и постоји више од милион година. Древни становници тог подручја су се вероватно бавили пољопривредом и гајењем стоке.

-Пронашли смо различито семе, биљке и кости дивљих и домаћих животиња, рекао је археолог из Албаније Илир Гјепали, пренео је „Индекс“.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1270625/naucno-otkrice-arheologija-ohridsko-jezero

Фото: httpsen.wikipedia.org 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish