Image Alt

Сеоски туризам се шири, тражи се све више одмор за душу!

Сеоски туризам се шири, тражи се све више одмор за душу!

У Србији је евидентирано 763 регистрована сеоска туристичка домаћинстава, што је према подацима информационог система е-туриста за трећину више него 2022. године. Ово у разговору за “Новости” каже државни секретар у ресорном министарству, Урош Кандић, истичући да потражња за руралним дестинацијама у нашој земљи континуирано расте.

– У прошлој години, у регистрованим сеоским туристичким газдинствима је било 155.000 ноћења, што је међугодишњи раст за чак 30 одсто – наводи Кандић. – Занимљиво је да сеоски туризам почиње све више да привлачи и стране госте који су лане остварили 36.000 ноћења, што је раст од чак 66 процената у односу на 2022.

Држава први пут уводи субвенције за развој сеоског туризма. За ову намену ће бесповратно доделити 150 милиона динара. Право на ову помоћ имају сеоска туристичка домаћинства, салаши и етно-куће евидентирани у информационом систему е-туриста. Средства су намењена за доградњу, реконструкцију и додатно опремање постојећих угоститељских објеката за смештај.

Ово је прописано Уредбом о условима, начину доделе и коришћења средстава подстицаја за развој и унапређење руралног туризма коју је Влада Србије усвојила у четвратак.

– Максималана висина подстицаја по пројекту је 2,9 милиона динара уз обавезу сопственог учешћа у износу од 10 одсто укупне вредности инвестиције – истичу у Министарству туризма. – Јавни позив за подношење захтева за добијање бесповратних средстава биће доступан на сајту Министарства туризма и омладине након ступања на снагу Уредбе, односно осам дана од објављивања у Службеном гласнику.

Према Кандићевим речима, средства која ће држава бесповратно доделити даће значајан импулс експанзији сеоског туризма широм Србије и стимулисати све заинтересоване да конкуришу за проширење смештајних капацитета и додатно опремање објеката. Истовремено, како додаје, циљ је да се кроз ове програме подстакне излазак из сиве зоне.

– На овај корак смо се одлучили зато што сеоски туризам има огроман неискоришћени потенцијал, а то се видело током пандемије када је на бројним дестинацијама дошло до повећања понуде и тражње за смештајним капацитетима – наглашава Кандић. – Тај узлазни тренд је све време присутан.

НАЈПОСЕЋЕНИЈА МЕСТА

НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ дестинације у сегменту сеоског туризма у прошлој години су биле Мионица, Ивањица и Стара планина – наводи Урош Кандић. – У десет најпосећенијих спадају и Бољевац, Ужице, Кладово, Неготин, Краљево, Бајина Башта.

Гостима у Србији су најпривлачније дестинације поред река или језера, које у понуди имају активни одмор у природи. Села су популарна захваљујући нетакнутој природи, традиционалном начину живота, култури и обичајима.

Извор: Новости

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish