Image Alt

Саветујемо вас како да ваш травњак буде најлепши

Саветујемо вас како да ваш травњак буде најлепши

Припремите свој травњак за нову сезону – радови у марту

Март је кључни месец за почетак припрема травњака за нову сезону. Након зиме, травњаци захтевају посебну пажњу и бригу како би се осигурало да буду здрави, бујни и отпорни током пролећа и лета. Ево неколико важних радова које можете обавити на вашем травњаку током марта како бисте постигли савршено одржавање.

Први корак је уклањање сувог лишћа, гранчица и остатака који су се накупили током зиме на површини травњака. Ово ће омогућити бољу циркулацију ваздуха и светлости, што је кључно за здрав раст травњака. Такође, ово је прилика да се уоче евентуална оштећења на травњаку која су се могла појавити током зимске сезоне и да се предузму одговарајуће мере поправке.

Након чишћења, можете размотрити примену раних третмана ђубривима специјално формулисаних за травњаке. Ово ће помоћи у подстицању раста травњака и припреми за интензивни раст током пролећа. Бирајте ђубрива богата азотом која ће подстаћи интензиван зелени раст травњака, али будите пажљиви да не претерате с количином како не бисте изазвали прекомерно растење или спаљивање травњака.

Март је такође идеално време за рано орезивање травњака. Орезивање на почетку сезоне помаже у уклањању сувих и оштећених делова траве, као и у подстицању раста нових изданака. Подешавање висине косачице на одговарајућу висину (обично између 5 и 8 центиметара, зависно о врсте траве) осигураће здрав и густ травњак током целе сезоне.

Осим тога, март је такође добро време за проверу и подешавање система за наводњавање травњака. Проверите да ли све цеви и прскалице исправно функционишу и да ли је расподела воде једнака по целом травњаку. Ово је посебно важно у пределу где су зиме хладне и влажне, јер се може десити да су неки делови травњака више подложни влажењу од других.

 

Напослетку, март је одлично време за планирање будућих активности на травњаку. Размислите о евентуалној обнови травњака, као што су попуњавање рупа, аерација тла или пресејавање траве на деловима где је оскудна. Планирање ових активности унапред омогућиће вам да правовремено набавите потребне материјале и алате како бисте их спровели у дело када дође право време.

Уз ове кораке, ваш травњак ће бити спремна за нову сезону, бујан и здрав, пружајући вам пријатан простор за одмор и рекреацију током топлих пролећних и летњих дана.

Прихрана травњака у марту

Прихрана травњака у марту је кључна активност која ће осигурати здрав раст и развој травњака током пролећа и лета. У овом периоду, травњаци су у фази буђења из зимске дормантности и потребна им је додатна исхрана како би се подстакао интензиван раст и развој.

Када је реч о прихрани травњака у марту, бирање правог ђубрива је од суштинског значаја. Препоручује се коришћење ђубрива са спороотпуштајућим азотом, који ће пружити дуготрајно храњење травњаку током целе сезоне. Ова врста ђубрива ослобађа хранљиве материје постепено, спречавајући прекомерни раст и смањујући потребу за честим ђубрењем.

Када бирате ђубриво за травњак у марту, обратите пажњу на састав храњивих материја. Ђубрива богата азотом су посебно важна у овом периоду, јер азот подстиче интензиван зелени раст траве. Међутим, важно је избегавати прекомерну количину азота како бисте спречили претерани раст и потенцијалне проблеме као што су паљење травњака.

Пре него што почнете са прихраном травњака, препоручљиво је да прво извршите тестирање земљишта како бисте утврдили ниво ph вредности и недостатке у хранљивим материјама. На основу резултата теста, можете одабрати одговарајуће ђубриво и прилагодити дозе према потребама вашег травњака.

Када је време за примену ђубрива, важно је да то урадите у складу са препорукама произвођача и узимајући у обзир временске услове. Најбоље је да ђубриво аплицирате на суву траву како бисте избегли да се лепи за лишће или да дође до прекомерног испирања хранљивих материја кишом. Након што примените ђубриво, добро га залијте како бисте активирали његово дејство и омогућили равномерно распоређивање хранљивих материја у земљишту.

Правилна прихрана травњака у марту ће осигурати снажан и здрав раст траве, што ће резултирати бујним и густа травњаком током целе сезоне. Одржавање равнотеже хранљивих материја у земљишту је кључно за дугорочно здравље и лепоту вашег травњака.

Аутор: Иван Илић

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish