Image Alt

Представљамо најпознатију слику Србије

Представљамо најпознатију слику Србије

Србија је прелепа земља, рећи вам сваки странац који је икад крочио у нашу земљу. И нама који овде живимо понекад је потребно да се подсетимо лепоте и богатства природе којом смо окружени и на коју често заборавимо.
Овог пута представљамо вам једну од најпознатијих слика наше земље која ће се појавити уколико укуцате Србија у било који интернет претраживач.
У питању је резерват природе Увац који се налази уз истоимену реку која се вијугајући пробија кроз планине и од чије лепоте застаје дах.
Истоимени кањон које се налазе дуж тока реке простире се на 25 километара и представља импресивну природну формацију коју карактеришу стрме литице и богата флора и фауна. У кањону Увца живе многе ретке врсте птица, укључујући орла крсташа и белоглаве супове.
Зато не чуди што је читав овај велелепни предео претворен у заштићени парк природе и представља вредан део природне баштине Србије.

Илустрација: Лепоту овог краја употпуњују и три вештачка језера

 

ВИДИКОВАЦ „МОЛИТВА“
Река Увац протиче између планина Златибор и Златар, а након изградње Хидро-електране Кокин Брод и ХЕ Увац формирана су три велелепна вештачка језера акумулациона језера: Увачко (Сјеничко), Златарско и Радоњско која попут сафира у савршеном природном складу употпуњују ову природну лепоту.
Увац је такође популарна дестинација за туристе који желе да истраже природне лепоте Србије, а посебно привлачи авантуристе, љубитеље природе и фотографе.
Најпознатији видиковац у кањону реке Увац носи име „Молитва“ и налази се на стени изнад кањона и са кога се пружа предиван поглед на реку и околне планине.
Молитва је популарно туристичко одредиште и једно од најпосећенијих места у кањону Увца. Да би се дошло до видиковца потребно је пешачити око 1,5 километара стазом кроз шуму и преко неколико мостића.
Када стигнете до видиковца Молитва, очекује вас невероватан поглед на плаву воду реке Увац, околне стене и зелене шуме. То је заиста један од најлепших призора у Србији и нешто што се не сме пропустити ако посећујете кањон Увца.

Извор: Етносрб

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish